Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Local produce zorgt voor nieuwe dynamiek paddenstoelensector

Tholen - "De champignonproductie groeit heel snel wereldwijd. Verwachtingen zijn uitgesproken dat deze in de komende 5 jaar verdubbelt", vertelt Jan Janssen, projectmanager van Mushroom Valley. De groeipotentie is niet zozeer een kans voor de Nederlandse productiebedrijven maar vooral voor de toeleveranciers van kennis, kunde en technologie. "Er is een compleet nieuwe dynamiek rondom local produce aan het ontstaan, dat zie je in meer sectoren", vertelt Jan. 

Perspectief
"De toeleverende sector die zich rondom Horst aan de Maas heeft kunnen ontwikkelen, ziet onvoldoende perspectief in Nederland zelf. Zij zijn internationaal gegaan en hebben zich ontwikkeld tot succesvolle spelers. Nederlandse bedrijven leveren wereldwijd turn-key productieplant op. Zo'n 80 % van de wereldwijde paddenstoelenproductie maakt gebruik van de kennis, kunde en technologie van de paddenstoelensector uit Greenport Venlo. Dat was mooi zichtbaar op de afgelopen North American Mushroom Conference in Canada, ongeveer de helft van de 30 tot 40 aanwezige bedrijven kwam uit Nederland. De conferentie werd bezocht door kwekerijen en bedrijven uit Canada, de Verenigde Staten en de rest van de wereld."

Kennis delen
Om spelers op wereldniveau te blijven, moeten deze bedrijven zich blijven ontwikkelen. Een groot aantal heeft zich inmiddels aangesloten bij Mushroom Valley. De Nederlandse primaire sector en het onderwijs zijn voor deze bedrijven heel belangrijk om kennis over de champignonteelt te behouden en om te kunnen innoveren. "De aangesloten bedrijven zijn kennisconcurrenten in de regio maar het knappe is dat zij in het platform een stukje kennis met elkaar gaan delen", vertelt Jan. "Ze moeten blijven innoveren. Al is het maar om te komen tot een plukrobot. De uurtarieven worden te hoog dus moeten we op technologiebasis oplossingen zoeken om op die basis de Nederlandse sector een gezond perspectief te bieden."


Deelnemende partijen Mushroom Valley

Kick-off
Mushroom Valley werkt momenteel aan uitbreiding van haar netwerk en aan een plan van aanpak. Op 21 september zullen zij hun plannen uit de doeken doen en bediscussiƫren tijdens de Kick Off in het champignonpaviljoen van Museum de Locht.

Voor meer informatie:
Mushroom Valley
Jan Janssen 
St. Jansweg 20
5928 RC Venlo
T: +31 (0)85 489 6390 
M: +31 (0)6 5384 2161