Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Gele meloenen alternatief voor gesneden fruit
De nieuwe levensstijlen en soorten huishoudens die in Europa in opkomst zijn hebben een impact op het consumentengedrag. Er is nu steeds meer voorkeur voor fruit in kleinere maten, omdat deze sneller kunnen worden geconsumeerd. Dit is de reden waarom er in Europa steeds meer vraag is naar Spaanse gele meloenen.
"Dit meloenensoort heeft een maximaal gewicht van twee kilo, waarmee hij ideaal is om snel te worden geconsumeerd. Je hoeft geen stukken van deze meloen te bewaren, waarmee je schade aan de meloen voorkomt en ook geen overgebleven stukken hoeft weg te gooien," aldus Antonio Gómez van Hortiquality, Murcia.
Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich de consumptie van de Piel de Sapo-meloen, waarvan het gewicht varieert van twee tot vier kilo per stuk. Deze soort wordt meer geconsumeerd in Zuid-Europese landen, waar hij traditioneel gezien vaak wordt gegeten tijdens familiebijeenkomsten of in andere grote groepen. "Ik denk echter dat gele meloenen een goed alternatief zouden kunnen zijn voor de halve meloenen die nu in de markt worden verkocht, omdat dan het snijden van het fruit in de winkels wordt omzeild," legt Gómez uit.
Hortiquality produceert een gemiddelde van 2.500 ton aan gele meloenen per jaar. 80% hiervan wordt geëxporteerd naar met name het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Er is echter ook steeds meer vraag vanuit andere landen, zoals onder andere Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland. "Op dit moment voorziet Spanje in het grootste deel van de vraag vanuit Europa," zegt Gómez. Hij geeft toe dat ook Italië een producerend land is, al is het Italiaanse volume volgens hem te klein om als een serieuze concurrent voor Spanje te gelden.
Het seizoen voor gele meloenen begon met een prijs bij telers van €0,65, wat ongeveer hetzelfde was als vorig jaar. In de afgelopen week kwam de prijs exclusief logistieke kosten neer op ongeveer €0,55. Volgens Gómez is deze prijs echter ook afhankelijk van de maten en de presentatie van het fruit.