Dat er nu unaniem voor een verlenging werd gestemd is opmerkelijk. De laatste keren dat de EU hierover een beslissing moest nemen, klonk uit verschillende landen een oproep om de sancties te staken of op een andere manier economische toenadering te zoeken met Rusland.

Donald Tusk.
Tijdens een persconferentie wees de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de inspanningen om de een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne te bewerkstelligen. "Helaas moeten we bekennen dat er weinig vooruitgang gezien wordt. De wapenstilstand wordt constant geschonden." Een officiële reactie vanuit Rusland is er nog niet. Wel lieten verschillende politici zich negatief uit over het besluit. Zij betogen dat Rusland niet betrokken is bij het conflict en dat Oekraïne de EU voor haar karretje spant in een anti-Rusland beleid.
Volgens experts kostten de financiële en economische sancties van Europa de Russische economie al miljarden euro's. In reactie op de economische sancties sloot Rusland de grenzen voor onder andere groenten en fruit uit de EU. Die boycot is nog altijd van kracht. Vorig jaar verlengde Rusland de boycot tot eind 2017 nadat de EU de sancties met een half jaar verlengde. Het is te verwachten dat Rusland de boycot zal verlengen. Sinds 2014 is dat telkens gebeurd. Een einde aan de boycot is door het Kremlin altijd gekoppeld aan het opheffen van de sancties uit Europa. Eerst moet Europa stappen zetten, dan zal Rusland volgen, was de boodschap.