Wethouder Rotterdam: “Hulde aan de groenteman, dit is echt geweldig”

Groentewinkel Frans van de Polder organiseert diner voor ouderen

Tholen – Hij is er nog helemaal van vervuld. "Het was echt gaaf gisteravond, ik heb zoveel lieve reacties van de mensen gekregen. Het is nog niet gedaan hoor", vertelt Frans van de Polder. Hij heeft een groentewinkel aan de Bergselaan in Rotterdam-Noord. Afgelopen dinsdag, na sluitingstijd, werd de winkel echter omgetoverd tot restaurant en kregen 26 ouderen uit de wijk er belangeloos een diner geserveerd. Frans wilde iets doen aan de eenzaamheid onder veel ouderen. "Een aantal weken geleden kreeg ik een leuke oudere vrouw in mijn winkel. Ze zat op yoga en deed van alles, maar toch voelde zich eenzaam vertelde ze. Dat zette me aan het denken", vertelt Frans. Hij mobiliseerde 20 hulptroepen en het werd een avond om niet snel te vergeten. 


De wethouder Frans van de Polder in de bediening, foto gemeente Rotterdam

"Ik hoop echt dat andere ondernemers denken "hé wat leuk" en dit overnemen. Misschien dat sommigen denken "poeh, ik werk al 180 uur in de week en daar zit ik niet op te wachten" maar de dankbaarheid van de mensen maakt dat je de volgend ochtend met zo'n enorm goed gevoel wakker wordt….Het is het echt waard. Ik speel met de gedachte om twee ondernemers aan te wijzen die ook zoiets moeten organiseren. Die ga ik dan natuurlijk wel helpen, ze hoeven het niet alleen te doen, ik zorg dat ik erbij ben." Lange tafels in de winkel, foto gemeente Rotterdam

Ook de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge was die avond aanwezig. "Hulde aan de groenteboer, dit is echt geweldig", zei hij tegen radio Rijnmond. "Eenzaamheid is een groot probleem in Rotterdam. Uit een onderzoek in 2012 blijkt dat 49 % van de ouderen zich soms of soms heel erg eenzaam voelde. Het is onmogelijk om dat vanuit het stadhuis oplossen. Het lukt pas echt door dit soort initiatieven." De wethouder hielp die avond met uitserveren wat meteen goed was voor het leggen van korte lijntjes. "Mensen vertelden hem over zaken die in de wijk spelen, hij heeft beloofd dat meteen op te pakken", vertelt Frans.

Bij de organisatie heeft Frans veel hulp gekregen. Frans: "Twee koks uit mijn netwerk stonden te popelen om mee te doen, mensen hebben geholpen met het sjouwen van tafels en stoelen. Die avond zelf heb ik niets hoeven doen. En de kosten vallen ook mee. Het zijn natuurlijk geen grote eters, vlees en vis kreeg ik van de Sligro gesponsord." Het diner bestond uit zalm, runderrollade met bloemkool en een fruit salade toe. "Alles is opgegaan", verzekert Frans. Hij gaat het zeker nogmaals organiseren. "Maar dan voor een man of 15, dan heb je meer gelegenheid om met de mensen te spreken."

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt en met het idee van Frans aan de slag willen. Frans vindt het prima als je daarover benadert. 

Voor meer informatie

Frans van de Polder & zoon
Frans van de Polder
Bergselaan 153
3037 BH Rotterdam
T: 010 - 466 38 33


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven