Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek en ondernemen met Cooker op Brightlands Campus Greenport Venlo

Voeding, het nieuwe medicijn

Tholen - Afgelopen week is op Brightlands Campus Greenport Venlo de bouw van een nieuwe onderzoeksfaciliteit, genaamd de Cooker, geïntroduceerd. Deze faciliteit is onderdeel van het zogenaamde Personalised Nutrition-concept. De initiatiefnemers gaan met de Cooker groenten en fruit (uit de regio Venlo) bewerken tot preparaten met een medicinale werking, geheel afgestemd op de persoonlijke behoefte. Peter van Tilburg van MiFood die aan het concept Personalised Nutrition werkt, schetste tijdens de kick-off een mogelijk toekomst beeld: "Je geeft een druppel bloed af, een drone brengt het bloedmonster naar een lab. Op basis van dat laboratoriumonderzoek sturen wij je vervolgens pillen die voedingsstoffen bevatten die de werking van jouw afweersysteem tegen schadelijke stoffen verbetert."


Een impressie van Cooker

Onderzoek
Via bloedonderzoek kan men namelijk nagaan welke (combinatie van) voedingsstoffen het beste zijn om het afweersysteem bij mensen te verbeteren. De werking van het afweersysteem is bij ieder mens anders. Toxicologen van de Universiteit Maastricht deden onderzoek naar de invloed van voedingsstoffen in blauwe bessen en toonden al aan dat deze de werking van het afweersysteem gunstig kunnen beïnvloeden. Ze grijpen in op diverse processen op het celniveau van mensen. 
Er is nog veel onderzoek nodig om groenten en fruit om te vormen tot persoonlijke medicijnen. Zowel moeten de verschillende (honderden) inhoudsstoffen die groenten en fruit bevatten geanalyseerd worden, als de wisselwerking van deze stoffen met het afweersysteem van mensen. 


Peter van Tilburg van MiFood werkt aan het concept Personalised Nutrition


Brightlands campus
De nieuwe onderzoeksfaciliteit is een onderdeel van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Op deze campus – één van de vier Limburgse Brightlands campussen – draait alles om gezonde voeding. Vernieuwers uit bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs werken hier samen aan innovaties op het gebied van gezonde voeding, kweken en telen, alternatieve grondstoffen en voedingsbronnen. De Cooker is een open faciliteit: ook andere ondernemers kunnen er voor hun productontwikkeling gebruik van maken.


Een video van de toekomstige Cooker op de Brightland Campus Greenport Venlo.

Mooi
De kennisrol die Limburg en specifiek de regio Noord-Limburg wereldwijd in de agri- en foodsector inneemt krijgt hiermee verder vorm. "Vanuit Economische zaken kijk ik altijd of iets business op gaat leveren. Hier zie ik aan de ene kant fundamenteel onderzoek en aan de andere puur ondernemerschap. Samen leidt dat tot nieuwe producten, die ook nog bijdragen aan onze gezondheid. Mooier kun je het je nauwelijks wensen" zegt Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg, in een reactie.