Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanvoer Costa Ricaanse ananas terug op niveau

De meeste ananas op de Europese markt wordt geïmporteerd uit Costa Rica. Er werd dit jaar echter rekening gehouden met een volumedaling als gevolg van het slechte weer aan het begin van 2016. Philippe Pons, directeur van AZ France legt uit dat dit zijn weerslag gehad heeft op de plantages waar begin 2017 geoogst zou worden. Vanaf mei zijn de weersomstandigheden weer normaal zodat er in de zomer van 2017 geen grote gevolgen voor de markt verwacht worden.



Gedurende het eerste kwartaal van 2017 waren de tekorten aan ananas in Costa Rica aanzienlijk (-25% in 3 maanden) maar niet zodanig dat andere producerende landen hier van konden profiteren. Overige landen in Latijns-Amerika, zoals Ecuador, Honduras en Brazilië, exporteren wel ananas maar in veel kleinere volumes. 

Pons legt uit dat West-Africa (Ivoorkust en Ghana) minder productief en concurrerend is dan Costa Rica en dat het niet genoeg produceert om de tekorten aan te vullen. Hij vertelt dat veel Frans sprekende Afrikaanse landen van oudsher de Franse markt bevoorraden en dat het ras Smooth Cayenne erg populair is onder een aantal Franse klanten. De import uit de Filipijnen is niet haalbaar omdat de transittijd naar Europa te lang is om de kwaliteit van het fruit op peil te houden. 




Tijdens de periode van schaarste aan het begin van het jaar namen de prijzen gemiddeld maar met 12% tot 15% toe vanwege aanbiedingen en acties in supermarkten. Na de krappe aanvoer in het eerste kwartaal is het aanbod nu groter dan de vraag met als gevolg dat de prijzen dalen.

Nu de aanvoer de komende 3 tot 4 weken naar verwachting groot zal blijven, zal er meer evenwicht tussen vraag en aanbod ontstaan. Pons vertelt dat de situatie tijdelijk is, aangezien de markt half juni naar verwachting weer normaliseert. Men denkt dat de ananasmarkt in 2017 trager zal zijn ten opzichte de voorgaande twee jaren omdat de 4 maanden aan tekorten onmogelijk te compenseren zijn.
Publicatiedatum: