Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dankzij geïntegreerde WMS module Dynamics AX

Hessing Supervers behaalt efficiency doelstelling

Hessing BV is een grote Europese specialist in het verwerken van verse grondstoffen tot onder meer panklare groentes, bewerkt fruit, verse sappen en maaltijdsalades. De duizenden kilo's verse groenten en fruit worden binnen enkele uren gekeurd, gesneden, gemengd, verpakt en afgeleverd. Een dynamisch proces dat 24/7 doorgaat. Iedere week gaan er vanuit de verschillende Europese productielocaties versproducten op transport naar supermarkten, fastfoodketens, groothandelaren, cateringbedrijven en inflight. Om de belofte van 'supervers' richting haar klanten makkelijker waar te kunnen maken, heeft Hessing ervoor gekozen om met ERP-pakket Microsoft Dynamics AX te gaan werken. Samen met automatiseringspartner Schouw Informatisering werken ze aan een gefaseerde uitrol over meerdere vestigingen.

Aftrap met WMS-project bij Hessing Helmond
De eerste stap binnen het project was de implementatie van de in Microsoft Dynamics AX geïntegreerde WMS module (WAX) bij Hessing Helmond. Dit is de productielocatie waar alle maaltijdsalades worden geassembleerd. Hessing Helmond was volgens ERP-manager Jan Klein Swormink de ideale locatie om de eerste stappen met de nieuwe applicatie te zetten: "We wilden eerst ervaring met Dynamics AX opdoen in een iets kleinere, meer beheersbare omgeving. We hebben veel geleerd over de applicatie en die ervaring nemen we weer mee voor de uitrol bij de andere vestigingen. Daarnaast hadden we in Helmond de specifieke uitdaging om de beheersbaarheid van voorraden te vergroten en een efficiencyslag in de pick-snelheid te maken. Deze wilden we met de WMS-module uit AX aangaan."

Magazijn per magazijn automatiseren met WAX
Hessing Helmond ontvangt additionele grondstoffen van derden voor de salades, zoals croutons, saus-sachets, geraspte/blokjes kaas, garnalen, kip en zalmsnippers, die worden opgeslagen in het Specialiteitenmagazijn. Functioneel Beheerder Jan-Willem Steeman: "We hebben ongeveer 240 soorten additionele specialiteiten, welke ten opzichte van de groenten en de verpakkingsmaterialen van veel hogere waarde zijn. Voorraadderving door een slecht zicht op THT en locatie, het dagelijks hertellen van voorraad en het aantal foutieve picks dankzij onhandige geprinte Excel-lijstjes hadden bij deze afdeling de grootste financiële consequenties. Daarom hebben we de WAX-module uit AX als eerste in het Specialiteitenmagazijn geïmplementeerd. Daarna volgden het Verpakkingen magazijn en het Groenten magazijn."

Strakke procedures en logica aanbrengen in werkwijzen
"Als je slimmer wilt werken, dan is de juiste software een handig instrument, maar het belangrijkste is de logica erachter en het trainen van je gebruikers," volgens Jan Klein Swormink. Bij Hessing werd er tijdens het project dan ook veel energie gestoken in het analyseren en optimaliseren van de pick-processen in relatie tot de volgelijkheid van productie. Jan Klein Swormink: "Oftewel de tijdige toevoer van de juiste grondstoffen vanuit de magazijnen aan de productieafdeling verbeteren. De werkwijze die de orderpickers voorheen hanteerden ging compleet op de schop met de introductie van het WMS-systeem. Het elektronisch gestuurde orderpicken laat geen ruimte meer toe voor het maken van uitzonderingen in het magazijn of het afwijken van pick-procedures. De meeste moeite bij het trainen van de orderpickers met het nieuwe WMS-systeem zat hem dan ook niet zozeer in het leren kennen van de software, maar vooral in het exact laten volgen van de pick-procedures."

Tevreden terugkijken op een geslaagd project
Bij Hessing kijken ze met een goed gevoel terug op de eerste kennismaking met Microsoft Dynamics AX in de praktijk. Zo zijn ze nu in staat om veel meer te sturen op FEFO-logica dankzij een verhoogde voorraadbetrouwbaarheid. Jan-Willem Steeman: "Voor onze voorraadbetrouwbaarheid gaan we uit van een totaalscore op aantal parameters met een bandbreedte van 10%. Deze score stond voor sachets voorheen bijvoorbeeld op 75% en we hebben deze met dit project weten te verhogen tot ruim 90%. Voorraadderving door voorraadverschillen is sterk gereduceerd en we hoeven veel minder vaak de voorraad te hertellen."
Naast de gewenste beheersbaarheid heeft Hessing ook haar efficiency-doelstelling weten te behalen. Jan-Willem Steeman licht dit toe: "In de nachtdienst hadden we voorheen bijna een hele dienst nodig om een bepaald aantal orders af te werken. Nu hebben we genoeg aan een halve dienst om hetzelfde aantal orders af te werken. Voorheen leverden we deze orders in één grote 'wave' op aan de expeditieafdeling. Met de nieuwe werkwijze en het WMS-systeem kregen we het voor elkaar om dit aantal via vier waves nu zelfs naar acht waves te verhogen. Deze situatie is veel overzichtelijker en beheersbaarder voor de productie. Iets wat de productiviteit natuurlijk zeer ten goede komt."

Voor meer informatie: www.schouw.org.

Publicatiedatum: