kwekerij Dalipa, Bleiswijk

Land van glas: geschiedenis van een tuindersfamilie

Koen van Wijk groeide op in Berkel en Rodenrijs als zoon van een tuindersdochter en een kasverwarmingsinstallateur. Na enkele jaren werken in de kassen volgde hij de School voor Journalistiek. Sindsdien is hij land- en tuinbouwjournalist en schrijft hij voor Nieuwe Oogst.

Nu is hij met iets nieuws aan de slag gegaan. In het boek "Land van Glas", dat op 1 juni verschijnt, omschrijft hij de geschiedenis van de tuindersfamilie Moerman en van de glastuinbouw in Nederland. Kwekerij Dalipa in Bleiswijk wordt gerund door Paul Moerman, de derde generatie die in het boek aan bod komt. Het verhaal gaat om de familie van Bram Moerman, tuinderszoon uit Hillegersberg. Terwijl elders in Europa de Grote Oorlog woedt, verschijnt op de tuinderij van Brams vader een exotische nieuwkomer: de tomaat. In 1914 exporteert Nederland 6,5 miljoen kilo tomaten naar Engeland en dat is nog maar het begin. De tuinderij van de familie Moerman floreert. Na de oorlog trouwt Bram en strijkt hij neer in Bleiswijk om zijn eigen tuinderij op te bouwen. Hij groeit uit tot de trotse pater familias van een gezin met tien kinderen en zevenendertig kleinkinderen. Een hechte familie waarin iedereen meewerkt.

Land van glas beschrijft de lotgevallen van drie generaties tuinders tegen de achtergrond van de twintigste eeuw: van de opkomende industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de Tweede Wereldoorlog, tot de wederopbouw en snelle expansie daarna. Van het dwingende calvinisme naar de innovaties in de immer groeiende tuinbouwsector.

Land van Glas van Koen van Wijk verschijnt op 1 juni 2017 bij Thomas Rap. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven