1500 deelnemers bij het Russische VegCult forum

Rusland serieus over opschaling kasproductie

Het derde International Horticulture Forum bij VegCult heeft meer dan 1500 deelnemers verwelkomd. De volgende kwesties zijn tijdens het forum besproken: overheidssteun voor de tuinbouwsector, het verbeteren van de infrastructuur voor de afzet van groenten en aardappelen en het werk van veredelaars.

Het meest opvallende evenement was een plenaire vergadering over het onderwerp: "Groenten telen in Rusland na de sancties". De woordvoerders hebben gediscussieerd over vijf belangrijke uitdagingen wat betreft de ontwikkeling van het telen van groenten in Rusland: het re-exporteren van groenten, de import van groenten waarvan de kwaliteit onzeker is, energiekosten, de marktcapaciteit en de marge voor marketing.

Andrey Vorobiev, de gouverneur van de regio Moskou, benadrukt het feit dat het aantal investeringen in zijn regio in de bedekte teelt en in de vollegrondsteelt in de miljarden roebels loopt. Hij vertelt over beslissingen die zijn genomen die de ontwikkeling van de tuinbouw en landbouw hebben verbeterd in de laatste jaren. "Ons doel is om al die inspanningen niet voor niets geweest te laten zijn."

De opgelegde sancties hebben de investeerders gemotiveerd en boden een goede kans om zicht te krijgen op de nichemarkt. Gedurende de laatste twee jaar is de export afgenomen van 2,5 miljoen ton tot 1,1 miljoen ton. "Wij denken dat het belangrijk is dat groentenkwekerijen meer gaan produceren," zegt Dzhambulat Khatuov, de eerste minister van Landbouw van de Russische federatie. Naar zijn mening is het belangrijkste doel de komende jaren om de binnenlandse markt te verzadigen met eigen producten en te gaan concurreren met buitenlandse markten.

Denis Butsaev, minister van Investeringen en Innovaties, beschrijft de belangrijkste kwesties waar de sector nu tegen aan loopt. "Dezelfde gelijke condities zouden van toepassing moeten zijn op alle marktspelers. Op dit moment worden er bepaalde kanalen voor import gebruikt om douanekosten en het betalen van belasting te vermijden. Deze situatie is slecht voor binnenlandse telers, ook die in de regio van Moskou. De overheid moet als doel hebben om binnenlandse concurrentie te verbeteren en de sector duurzaam te maken."

Statistieken uit Wit-Rusland laten zien dat Rusland vorig jaar 81.600 ton aardappelen uit Wit-Rusland heeft geïmporteerd. Tegelijkertijd laat Rosselkhoznadzors informatie zien dat Rusland ook 212.500 ton aardappelen heeft geëxporteerd naar Wit-Rusland. Experts denken dat tijdens het transport groenten en fruit uit Wit-Rusland gedeeltelijk zijn vervangen door artikelen die destijds waren onderworpen aan sancties.

Tijdens de plenaire vergadering is het prijsbeleid van winkels ook besproken. Uit controles blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een komkommer bij een producent 91 roebel is, terwijl diezelfde komkommer in de winkel voor tot wel 215 roebel wordt verkocht.

Sergey Dankvert, hoofd van de Federale Veterinaire en Fytosanitaire Controle Service, zegt dat het de taak van het ministerie van Landbouw is om een systeem te realiseren dat de verkoop van groenten weer succesvol maakt. Drie vereisten voor AGF zijn: kwaliteit, veiligheid en goede productie omstandigheden. "Wat kwaliteit betreft is onze import markt stuurloos geworden en het is de taak van het ministerie van Landbouw om dit te veranderen," benadrukt hij.

Sergey, Lisovskiy, voorzitter van de raad van de Federale Commissie voor Agrarisch en Voedselbeleid en Milieumanagement, zegt dat overheidssubsidies nutteloos zijn zonder de proactieve deelnemers van de Bond van Producenten. Alleen supermarkten kunnen de producten naar de uiteindelijke klant brengen. Hierdoor hebben zij een betere uitgangspositie in de marktketen," zegt Lisovskiy.

Sjaak van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland, deelde de nieuwe ideologie met de deelnemers van het forum: "Tuinbouw is heden ten dage gebaseerd op milieuvriendelijke productie, resource management en het vaststellen van indicaties. De oogst, het verpakken en de levering zijn even belangrijk als de omstandigheden tijdens de productie. We willen graag samen gaan werken met Rusland op het gebied van technologie om producten van uitstekende kwaliteit te garanderen."

Als resultaat van het forum zijn er zes investeringsafspraken getekend tussen het Ministerie van Voedsel en Tuinbouw en investeerders in Moskou. Het totale geldbedrag dat met deze contracten is gemoeid bedraagt 13,6 miljard roebel.

Het grootste project dat is gepland door de "Agroculture Group" is de derde fase van de bouw van een kas in Kashira (30 hectare) om het hele jaar door gewassen te kunnen telen. Deze kas zal meer dan 24.000 ton gaan produceren. Er zijn 7,2 miljard roebel in dit project geïnvesteerd.

Een ander project wordt door SPK Demetra geïntroduceerd in Serebryannye Prudy: hier wordt een veredelingsbedrijf opgericht voor wintertarwe. De hoogte van de investeringen is 411 miljoen roebel.

In Stupino zal een paddenstoelenkwekerij worden opgericht. Investeringen voor dit project bedragen 1,9 miljard roebel.

Tijdens het twee dagen durende forum zijn vier rondetafelgesprekken gevoerd met meer dan 30 woordvoerders uit de tuinbouw, het bankwezen en overheidsinstanties. Ook was er een speciale sessie genaamd The Banking Hour waar tuinbouwproducenten werden geïnformeerd over verschillende manieren om fondsen te krijgen om hun bedrijven verder te ontwikkelen.

Bron: VegKult

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven