Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Reguliere' groenteprijzen stijgen

Oekraïne: Binnenlandse komkommerafzet rendabeler dan export

Het buitenland bieden zulke lage prijzen voor Oekraïense kaskomkommers dat telers de groente liever op de binnenlandse markt verhandelen.

"Wit-Rusland is zo ongeveer de enige afnemer van Oekraïense komkommers. De vraag vanuit de EU is klein omdat de lokale prijzen laag zijn. Het feit dat er niet geëxporteerd werd, heeft tot gevolg gehad dat de komkommerprijzen begin april met bijna 10% gedaald zijn," vertelt Tetiana Getman van Info-Shuvar. 

Kastelers bieden momenteel de rassen Athlete en Estafeta aan voor prijzen rond de €1,07-€1,27 per kilo. Deze prijs levert op de binnenlandse markt problemen op maar exporteren is geen optie omdat exporteurs maar zo'n €1,00 tot €1,07 per kilo betalen. (prijzen vanaf 6 april 2017- Info-Shuvar)

"Oekraïnse telers zetten hun komkommers af voor 25% onder de vastgestelde prijs. Op de Poolse groothandelsmarkt in Bronisze worden komkommers verkocht tussen de €0,86 en €1,10 per kilo," legt Getman uit.

Markt voor 'gewone' groenten beter 
Anderzijds zijn de prijzen voor gewone groenten zoals kool, wortelen, aardappelen en uien met gemiddeld 25% gestegen ten opzichte van een week geleden. 

Met een toename van 30%-35% steeg de koolprijs het sterkst. De huidige prijs ligt rond de €0,14-€0,16 per kilo. Wortelen werden zo'n 10% tot 15% duurder en kosten €0,10-€0,12 per kilo. De aardappelprijzen stegen met 25% naar €0,16-€1,17 per kilo. De uienprijzen bleven stabiel op €0,07-€0,11 per kilo. (prijzen vanaf 10 april 2017- Info-Shuvar)

"Dit is de grootste prijsstijging sinds het begin van 2017. Handelaren denken dat de prijsstijgingen voornamelijk het gevolg zijn van krappe voorraden kwaliteitsproducten in Oekraïne," aldus Getman.

Voor meer informatie:
Oksana Kozak
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: o.z.kozak@gmail.com
www.facebook.com/info.shuvar
Publicatiedatum: