Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage open dag Versland Selection

Tholen - Veel relaties, familieleden en andere belangstellenden maakten zaterdag 8 april van de gelegenheid gebruik om de upgrade van Versland Selection te komen bekijken. Versland Selection is gespecialiseerd in bladgewassen & radijs en heeft zich in de loop der jaren opgewerkt tot marktleider. Versland verzorgt de afzet voor een groeiende groep Nederlandse en Belgische telers. Buiten het 'Holland-seizoen' werkt Versland samen met buitenlandse telers. In totaal zo'n 120 telers, waarvan er 50 jaarrond telen. In de nabije toekomst wordt een forse uitbreiding van het aantal buitenlandse telers verwacht. Tot de klanten behoren Nederlandse en Belgische supermarkten, groentensnijbedrijven en exporteurs.



Rondleiding
Ed Koelewijn en Lex Balijon vertellen tijdens een rondleiding dat de helft van het huidige pand vanaf 2000 werd gehuurd. In 2010 kwam daar een kwart bij en in 2015 het laatste kwart. Een dag na ondertekening van de laatste huurovereenkomst kocht Versland Selection het pand en werd er nagedacht om van de totale oppervlakte één geheel te maken. Dit resulteerde in een grondige verbouwing en herinrichting. De voormalige radijsspoelerij van The Greenery werd samengevoegd met de Versland spoelerij, ook de The Greenery-telers werden in de Versland familie opgenomen. Wegens de enorme groei die het bedrijf doormaakte werden er plannen gemaakt om de toekomstvisie te kunnen verwezenlijken.

Koeling en duurzaamheid
90% van de handel die wordt omgezet is 'koud' product. Daarom werd de koeling flink uitgebreid tot 2000 palletplaatsen. Deze zijn verdeeld over negen koelcellen, 2 hoog met systemen van van Kempen Koudetechniek. Iedere cel beschikt over een eigen klimaatregeling. Voordeel hiervan is dat voor ieder product de meest ideale klimaatomstandigheden kunnen worden gecreëerd. Het nieuwe koelsysteem is energiezuinig. Dit is mede mogelijk door een geautomatiseerde warmtewisselaar, deze gebruikt condensatie uit de ene koelcel voor de koeling van de andere koelcel. Duurzaamheid is belangrijk, daarom is ook alle TL-verlichting, zo'n duizend stuks, vervangen door LED-verlichting. De productiehal is voorzien van een klimaatbeheersingssysteem en verder beschikt het bedrijf over een vacuümkoeler om binnengekomen producten snel tot de gewenste temperatuur te kunnen terug koelen naar de gewenste temperatuur.

Producten
Tijdens de rondleiding lopen we langs een diversiteit aan uitgestalde producten. Het valt op dat Versland groot is in kleine artikelen. We lopen langs pallets met bijzondere slasoorten zoals baby leaf, eikenblad sla, frisée, enzovoort en iets verder staat paksoi, bleekselderij, courgettes, venkel, Chinese kool, kruiden, veldsla en roodlof. Dagelijks gaan er grote aantallen van deze producten naar de klanten. "Meestal is dat inderdaad in grote hoeveelheden maar als een klant 15 doosjes vraagt, is dat ook geen probleem", vertelt Ed.

Klik hier voor de fotoreportage

Kantoren
Voor wie de oude situatie gekend heeft valt het op dat de kantoren en het expeditiekantoor ook totaal gemoderniseerd zijn. De 'oude' kantoren zijn voorzien van dubbel glas en nieuwe gevelbekleding wat een frisse uitstraling geeft. De kantoorruimten zijn ingericht met nieuw meubilair en computersystemen waarbij ieder bureau 3 beeldschermen heeft gekregen. De grote van de vergaderruimte kan middels een schuifwand worden verdubbeld. "Altijd handig als een grote groep telers komt vergaderen", vertelt Lex Balijon.

Het expeditiekantoor is zo gebouwd dat de vloer ongeveer een meter boven de loodsvloer ligt. Dit geeft de verantwoordelijke mensen goed zicht op het logistieke gebeuren in de loods en op de laaddocks en zorgt voor korte lijntjes richting de werkvloer. Ook aan de chauffeurs is gedacht door het creëren van een fijne wachtruimte met koffiezetapparaat en voor de buitenlandse chauffeurs is er douchegelegenheid. Versland beschikt over vier keurmeesters. Zij controleren de in- en uitgaande producten. De kwaliteit is op deze manier gewaarborgd.



Productieruimte
Inmiddels zijn we aangekomen bij de productie afdeling waar slasoorten en radijs klaargemaakt worden. Het productieproces vindt plaats in twee afzonderlijk ruimten, 'de vuile en de schone ruimte'. In de vuile ruimte zien we 5 productielijnen staan waarvan 2 voor losse radijs, 1 voor bos radijs en twee bladgewaslijnen.

Productieproces
Het product komt vanaf de teler in door Loopack ontwikkelde kunststof kuubskisten met doorstroom koeling. Een geperforeerde buis loopt door het midden van de kist waardoor er een betere verdeling van de gekoelde lucht is en 'broei' in het binnenste van de kist wordt voorkomen. Ed wijst op de liftsystemen met kistenkantelaars die op iedere waslijn gemonteerd zijn. Het gebruik van heftrucks wordt door dit liftsysteem tot een minimum beperkt wat de veiligheid verhoogt. De genoemde kisten worden gelift en via buffers op de waslijn gestort. Een efficiënte manier van kisthandling. De vuile veldsla, rucola of spinazie komt vervolgens op een transportband waar vuil en zand wordt afgeklopt en gaat via een aantal waterbaden waar beestjes, houtjes en zand worden verwijderd naar de schone ruimte waar de sla wordt ingepakt in kratten. Steeds zijn er momenten waar de sla door mensen wordt uitgelezen zodat een mooi product over blijft.



Losse radijs
Over de lijn voor losse radijs wordt dagelijks ongeveer 30 tot 40 ton radijs verwerkt. Ook hier wordt radijs in een bunker gestort waarna het product door een van meenemers voorziene transportband naar een rollenband wordt getransporteerd. Op de rollen is een dik ijzerdraad gelast hierdoor wordt loof en wortel van de radijs getrokken. Na dit proces gaat de nu al redelijk geschoonde radijs door een waterbad en komt terecht in een machine waarin mesjes zijn gemonteerd die de laatste loof en wortelresten verwijderd. Hierna komt de ongesorteerde radijs in de 'schone' sorteer en verpakkingsafdeling terecht. De laatste fase voor het schone product is het sorteren. Dat gebeurd met een rollensorteerder. De ruimte tussen de rollen bepaald de te sorteren maat. Tegelijkertijd kan met 5 maten worden gemeten. De grofste maten zijn meestal voor de groenteverwerkers bestemd. Op de vraag waarom er geen gebruik van optische sorteerders gemaakt wordt, vertelt Ed: "We hebben proeven gedaan maar rood is een lastige kleur voor de huidige generatie optische sorteersystemen". Om de kwaliteit te waarborgen gaat de gesorteerde radijs een nacht de koeling in en wordt de dag erna verpakt en naar de klant gebracht.

Bosradijs
De bosradijs komt in houten kistjes , poolfust of karton van de teler en worden op een transportband gezet richting de wasstraat. De radijs wordt met sproeikoppen gewassen en gaat door een aantal waterbaden. De schone radijs komt de 'schone' verpakkingsruimte binnen en wordt daar voorzien van een afdekfolie.



Waterzuiveringsinstallatie
Versland heeft de modernisatie samen met Arjo de Koning die als adviseur verbonden is aan Versland Selection uitgevoerd. Arjo heeft jarenlange ervaring in de Retail en veel kennis over groentensnijderijen en van verpakkingsvraagstukken. Samen met Ed heeft hij het hele proces van nieuw- en verbouw begeleidt. In samenwerking met Ingenieursbureau Schneider werd een nieuwe waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld. Bij volle capaciteit gebruikt het productieproces zo'n 120 kuub water per uur, maar er wordt slechts 5 kuub schoon water per uur toegevoegd. Een verhouding van 10% schoon t.o.v. 90 % gezuiverd water. Iedere 20 minuten is het water 'rond' geweest en het systeem ververst zich 3 maal per dag. In het systeem is een organisch doekfilter toegepast dat productresten uit het spoelwater filtert. Tijdens het wasproces wordt in de eerste 2 spoelbaden gezuiverd water gebruikt en in het derde bad schoon water.

Verpakken
Als we de verpakkingsafdeling binnen gaan, staan daar 5 inpaklijnen voor losse radijs. Ook hier is gebruik gemaakt van het liftsysteem met buffer en kantelsysteem, eveneens om de heftruck handelingen tot een minimum te beperken. De losse radijs wordt voor het verpakken nog een keer nagelezen op kleur en scheur en gaat dan via een opvoerband naar de weegautomaat. De multiheadweger weegt af en de radijs wordt verpakt in bijvoorbeeld een 125 gram puntzak of 250 en 500 gram blokbodemzak. Op andere lijnen zien we 1 kilo verpakkingen die daarna weer met 10 stuks verpakt worden in een omzak. Ook 2,5 en 10 kilo losse radijs behoort tot de mogelijkheden. Deze bulkverpakkingen vinden vooral hun weg naar het buitenland. "In feite zijn alle verpakkingen mogelijk, dat is maar een kwestie van aanpassen en meedenken met de klant", zegt Ed.

Er schreven zich voor de open dag rond de 400 mensen in, het aantal bezoekers lag afgelopen zaterdag tussen de 700 a 800 mensen. Een geslaagd feest na een goed verlopen verbouwingsperiode waarmee Versland zich ook de komende jaren marktleider kan blijven noemen in de wereld van bladgewassen en radijs.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Versland Selection
ABC Westland 641
2685 DH Poeldijk
Tel: +31(0)174-287715
info@versland.com
www.versland.com

Auteur: Andries Gunter
Bron: www.agf.nl


Publicatiedatum: