Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martens Potatoes ziet nog veel potentie in verkoop aardappelpootgoed

"De industrie heeft een grote honger naar grondstof"

Tholen - Martens Potatoes is sinds de start in 1938 hard gegroeid. Vandaag de dag staat de derde generatie onder leiding van Gino Martens aan het roer. Het bedrijf Martens Potatoes is actief in de handel van consumptie aardappelen en teelt van pootgoed. Zusterbedrijf Martens Agri teelt consumptieaardappelen en uien. Gino kwam in 1983 in het bedrijf. In 1995 werd Gino medezaakvoerder. Toen werd er alleen handel in consumptieaardappelen gedaan. In 2000 kwam er een wasstraat. In 2008 kwam er een vaste werknemer in dienst en begonnen we ook met de teelt van poot aardappelen. Het aantal hectares pootgoed is vandaag de dag zo'n 80 hectare. Het areaal van Martens Agri voor de consumptieaardappelen ligt rond de 50 hectare. Vandaag zijn er 3 mensen in vaste dienst.



Bintje blijft
Martens teelt drie vrije pootgoedrassen waarvan de consumptie haar weg vind naar de industrie. Dit zijn Premiere, Anosta en Bintje. "Wij blijven deze voorlopig ook telen. Het voordeel van vrije rassen is dat je nergens aan 'vast' zit. We kunnen onze eigen contracten en afspraken maken." Sommigen zien de toekomst voor Bintje niet zo rooskleurig in, maar Gino verwacht dat het ras zeker nog lange tijd op de markt zal blijven. "Het zal op en af gaan. Er zijn producten als frieten en aardappelpuree waarbij Bintje gewoon het beste ras is. In areaal verwacht ik dat er weinig daling komt. In percentage ten opzichte van de andere rassen zal het aandeel mogelijk kleiner worden."



Gino blikt tevreden terug naar 2016. "Voor onze afnemers was geen tekort aan pootgoed en de vraag lag hoog. Ook de prijzen waren goed. Momenteel zijn we al bezig met de verkoop van 'poters' voor het plantseizoen 2018. We leveren aan drie partijen. Rechtstreeks naar de telers, industrie en handel."



Groei
Hij geeft aan dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om te groeien in Belgiƫ. "Zolang de industrie nog groei verwacht, kunnen wij logischerwijs meegroeien. De industrie heeft een grote honger naar grondstof. Verwacht wordt dat de capaciteit bij aardappelindustrie de komende jaren alleen maar zal toenemen." Als het gaat om ontwikkelingen in de sector ziet Martens veel schaalvergroting. "Zowel industrie, handel als telers worden groter en er komen geen nieuwe meer bij." De vierde generatie staat al klaar om de komende jaren in het bedrijf te komen. Wij zijn in de afgelopen jaren met onze klanten meegegroeid en hopen dit in de toekomst ook te kunnen blijven doen."

Voor meer informatie:
Gino Martens
Martens Potatoes
Butswervestraat 46
9990 Maldegem
Tel: +32 50 71 63 18
GSM: +32 495 26 15 09
Fax: +32 50 71 88 40
info@martenspotatoes.be
www.martenspotatoes.be