Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Wisselende berichten over de limesmarkt in Mexico en Brazilië tonen verschillende kanten van de markt. De Latijns-Amerikaanse landen zeggen minder geoogst te hebben en minder naar Europa te verschepen. Een handelaar in Nederland vertelt het tegenovergestelde: er is meer volume gestuurd. Israëlische telers zien potentieel in de limesteelt, mede door de goede prijzen in Europa. Binnen Europa is Italië een moeilijke markt voor dit citrus, de limes valt nog in de nicheproducten. In de VS worden fors uiteenlopende prijzen gemeld, wat resulteert in een grillige markt.

Mexico raamt minder productie
De belangrijkste afzetmarkt voor de Persian limes is de VS. Volgens officiële statistieken is het oosten van het land goed voor bijna 10% van de limesteelt. In het kielzog van de groeiende teelt is ook het aantal vrachtwagens op de wegen toegenomen. Wekelijks passeerden in 2015 493 vrachtwagens met limes de grens met de VS. In 2010 stond dat aantal op 386. Elk van de kuststreken van Mexico heeft een eigen deel van de Amerikaanse markt. De markt is grofweg van noord naar zuid in twee delen verdeeld. Het oosten van Mexico levert aan het oosten van de VS.

Tussen 2010 en 2015 is de limesteelt met 37% gestegen. De export nam toe met 46% en in geld uitgedrukt steeg de waarde met 61%. Als de prijzen stijgen, dreigt wel een gevaar. Exporteurs sturen dan fors meer limes de grens over, waardoor de markt overvoerd wordt en de prijzen onder druk komen te staan.

Dit jaar is de productie naar verwachting lager. Storm en regen beperken de oogst en de kalibers vallen kleiner ui. Volgens een exporteur neemt vooral de vraag uit de VS toe, Europa lijkt minder af te nemen. Een handelaar schat de dalende vraag uit Europa op 10 tot 20%.



Droogte beperkt oogst Brazilië

Het seizoen liep in oktober af. Dit jaar werd getekend door problemen, veroorzaakt door weersomstandigheden. Het was vooral de droogte die de teelt parten speelde, daardoor was er zeker in het begin van het seizoen (augustus/september) een kleinere aanvoer. In totaal viel de export iets lager uit dan in andere jaren.

Onvoorspelbare prijzen VS

Een handelaar omschrijft het huidige prijsniveau als "onvoorspelbaar." De prijzen lopen ver uiteen, verder dan gebruikelijk. Een overzicht van de prijzen:
110 count: $10-$16
150 count: $12-$18
175 count: $14-$20
200 & 230 count: $16-$22
250 count: $12-$18

Die uiteenlopende prijzen maken een grillige markt. Ook de aanvoer valt deze week tegen en is minder dan verwacht. er is nog geen sprake van een tekort, maar met de traditioneel stijgende vraag rond de feestdagen wordt een goede markt verwacht.

Het is vooral de Latijns-Amerikaanse bevolking die de limes consumeert. Zo staat de gemiddelde consumptie onder de Mexicaanse bevolking op 14 kilo per jaar, terwijl het wereldwijd gemiddelde op 2 kilo ligt.

Israël ziet potentieel limes

Het seizoen eindigde met kleine volumes in vergelijking met vorig jaar. Droogte en hitte waren hier debet aan. Het seizoen is kort. De hete zomers zijn slecht voor de kleuring van het fruit. Dit jaar was er meer product dat ongeschikt was voor de export en in sommige gevallen zelfs voor de interne markt.

Ondanks de risico's die aan de teelt in Israël kleven, wordt de limesteelt wel als een markt met groeipotentieel gezien. Die kansen liggen er door problemen in andere landen met de aanvoer en de hoge prijzen voor hoge kwaliteit op de Europese markt. er wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe rassen die beter bestemd zijn tegen het Israëlische klimaat.

Marokko kiest voor mandarijnen

Sinds 2008 is het areaal citroenen en limoenen gehalveerd, dat blijkt uit cijfers van USDA. In de statistieken wordt de twee soorten citrus samengevoegd. Het areaal daalde van 7.789 hectare in 2008/2009 naar 3.820 hectare in 2016/2017. Veel telers stapten over op de teelt van mandarijnen. Volgens de ramingen oogst het land 36.200 ton limes en citroenen dit jaar.

België ziet prijzen iets stijgen

De prijzen van de limes waren vorige weken niet hoog. Er was een klein overschot mede door enkele koudere dagen, waardoor de vraag daalde, en wat meer aanvoer. Als gevolg daarvan zijn er minder binnenkomsten geweest wat de prijzen nu weer laat stijgen.
Tijdens de feestdagen is de vraag hoger, onder andere doordat de limes gebruikt worden in cocktails en gerechten.

De prijs is gestegen van rond de 4 euro naar 7euro. Dat is een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. Een handelaar voorspelt: "Ik verwacht geen echte piek en volgens mij zal deze prijs een paar weken aanhouden. Daarna zal de prijs wel gaan stijgen want dan gaan ze minder uitvoeren." Daarbij maakt hij de kanttekening dat onverwachte gebeurtenissen als een natuurramp de markt wel ernstig kunnen verstoren. Het beeld dat hij schetst is hoe het seizoen traditioneel verloopt.
 
Nederland aantrekkende limesmarkt door Kerst- en Nieuwjaarsverkopen

Terugkijkend was 2016 een redelijk seizoen voor de limes. Een handelaar vertelt dat er pieken in de prijs waren, maar "er is ook zeker de laatste maanden veel te lang op veel te lage prijzen verkocht." De kwaliteit over het algemeen was tot eind oktober gewoon goed, daarna daalde de kwaliteit uit Mexico en Brazilië. Er is toch meer geladen naar Europa dan in de voorgaande jaren: de export cijfers tot week 49 laten een totale stijging zien van bijna 6%. "De markt is de afgelopen weken weer wat aan trekkend maar is vooral door de Kerst en Nieuwjaarsverkopen," aldus een importeur.

Italië geen grote markt

Hoewel nog altijd een nicheproduct stijgt de verkoop van de limes wel. De limes zijn jaarrond beschikbaar, maar het seizoen kent een piek in de zomermaanden. Het zijn vooral de jongeren die dit citrus kopen.
Brazilië en Mexico hebben de grootste marktaandelen. Desondanks is er traditioneel een gat in de markt als het seizoen piekt. Die piek valt precies in de periode dat Brazilië van de markt gaat en Mexico moet beginnen.

In december is de vraag naar de limes niet hoger dan in andere maanden. Op dit moment is de aanvoer vooral uit Mexico. Een handelaar vertelt dat product uit Colombia en Brazilië, die in kleinere volumes beschikbaar zijn, een slechter voorkomen hebben. De prijs ligt momenteel op 8 euro voor een doos met 4 kilo. De consumentenprijs ligt tussen de 9 en 10 euro.