Argentijnse blauwe bessentelers in crisis

De Argentijnse blauwe bessensector heeft een moeizaam jaar achter de rug wat het gevolg is van een prijsdalingen, hogere productiekosten en de toenemende concurrentie van Peru. Na jaren van groei, maakt de sector dit seizoen een periode van stagnatie door. Apama, de Vereniging van Argentijnse Blauwebessentelers in Mesopotamia, is bezorgd over de onverwachte productiedaling dit seizoen. De overproductie van 2016 heeft geleid tot een daling van de blauwebessenprijs op de internationale markt, met name in de Verenigde Staten, die de grootste importeur van Argentijnse blauwe bessen zijn.

Volgens Apama werden zo'n 2 miljoen kilo blauwe bessen niet geoogst. "Telers zijn gestopt met oogsten omdat doorgaan hen geld zou kosten. Lokale telers verwachtten een goede oogst en de productie werd geraamd op 9 miljoen kilo. De sterke prijsdaling op de internationale markt heeft echter geresulteerd in een voortijdige beƫindiging van het seizoen.

"Het overgebleven fruit werd vernietigd of weggesnoeid. Een vervelende oplossing die helaas noodzakelijk was. We kijken nu vooruit naar de oogst van volgend jaar. De gestegen productie- en transportkosten en trage terugbetaling van BTW zijn factoren die geleid hebben tot een zwakkere concurrentiepositie van de binnenlandse sector," aldus de voorzitter van Apama.

Voor meer informatie:
PRENSA APAMA
T: +54 345 154 20 35 43

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven