Er zijn maar weinig mensen níet dol op avocado. Logisch, want deze vrucht is behalve lekker ook nog eens hartstikke gezond. Wist je dat we het meest voedzame deel van deze groene rakker steevast weggooien? Juist ja: de pit. We geven je één goede raad. Nooit. Meer. Doen.
Ongelooflijk maar waar
De pit zit namelijk bomvol antioxidanten die celveroudering tegengaan en je immuunsysteem verbeteren. Daarnaast barst hij van de aminozuren die helpen bij een verhoogd cholesterol, zo zocht GezonderLeven.com tot op de bodem uit. Ook bijzonder interessant: de avocadopit is een topper voor de lijn, aangezien hierin veel meer vetverbranders zitten dan in het vruchtvlees.
Avocado to the rescue
De grote, bruine 'noot' kan verder helpen bij onder meer gewrichts- en spierpijn, darmklachten en huidproblemen. De lijst met de goede eigenschappen van de avocadopit is nog langer, dus verplaatsen we de focus naar het belangrijkste detail.
Bron: cookloveshare
Hoe gebruik je de pitten
Gebruik hierbij het gezond verstand en gebruik nooit grote hoeveelheden tegelijk. Het is verstandig om enige voorzichtigheid in acht te nemen. Maak de pitten schoon en droog, liefst met een vel keukenpapier.
Malen
Met een krachtige keukenmachine/blender kun je de pitten vermalen. Gebruik geen minder krachtige " huis/tuin/keuken" machine, blender of staafmixer, want dat kost je je apparaat. De pitten zijn zeer hard. Een machine met een minder krachtige motor kan zo direct beschadigen. Zorg ook, dat je machine goede scherpe messen bezit.
Je kunt de pitten ook eerst laten drogen. Leg ze enkele dagen te drogen, en wikkel ze daarna in een theedoek. Sla ze met een hamer stuk.
Roosteren
Je kunt de pitten na kort malen, zodat er kleine stukjes ontstaan, roosteren in de pan. Dit kun je als garnering gebruiken in salades, soepen, stoofpotjes, rijstmaaltijden, pasta's ect.
Aftreksel maken
Laat de pit 10 minuten in ongeveer 500 ml water koken. Laat 5 minuten afkoelen. Het " pit-water" kun je over de gehele dag verspreid drinken.
Er kleeft wel een nadeel aan de smaak van de pitten: deze is extreem bitter. Daarom is vermengen met andere ingrediënten een absolute must. Eet het niet puur, want je krijgt ongetwijfeld een " wegtrekker" waar je kaken zeer van doen. Een erg goede manier om het poeder te consumeren is door smoothies, liefst gecombineerde smoothies met groente en fruit. Of verwerk het door baksels. Gebruik het niet overdreven, bijvoorbeeld als meel. Dit kan voor een fikse overconsumptie zorgen. Gebruik het bijvoorbeeld voor een bittere smaaknoot in baksels, of roer door pasta's ect, maar gebruik niet teveel. Het baksel wordt dan echt oneetbaar. Het werkt zo'n beetje hetzelfde als zuivere stevia. Een teveel slaat al direct bitter uit. Hou het dus maximaal bij een afgestreken eetlepel, ook in een baksel. Ik ben op dit moment nog volop aan het experimenteren met de vermalen poeder. Zodra een recept door mij is goed gekeurd, zal ik deze hieronder aanvullen.
Bron: Monique van der Vloed



Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- Activiteiten Joko Impex per 1 juni overgenomen door N&K
- 'Ouderwets' gezellig op de jaarvergadering van VBT, LAVA en KDT
- Tomatenmarkt volop in beweging; gesprekstof genoeg op Global Tomato Congress
- "We zitten in de grootste crisis die de tuinbouw ooit heeft gekend"
- Nieuwe wet in Frankrijk voor duurzame verpakkingen
Top 5 - afgelopen week
- Surseance van betaling aangevraagd door ontwikkelaar eerste selectieve asperge-oogstmachine
- Fotoreportage ALV GroentenFruit Huis op Floriade
- AGF-groothandel Gebrs van Aarle viert zonnig 55-jarig jubileum
- "Hier is echt nog veel meer uit te halen"
- Greenyard haalt 90 miljoen euro op met vastgoedtransactie
Top 5 - afgelopen maand
- "Klokprijzen asperges en aardbeien onder de kostprijs"
- Groente- en fruitbewerkingsmachines, rollend materieel en inventaris van J.M. Levarht & Zonen B.V. in online veiling
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Fortuna Frutos UK in surseance van betaling
- The Greenery behaalt positief resultaat over 2021, winstuitkering voor leden
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-25 "Iedereen wacht op de start van het peulenseizoen in Zimbabwe"
- 2022-05-24 Peruaanse gemberexport -18,8% in eerste twee maanden 2022
- 2022-05-23 Grotere afzet en vraag naar Colombiaans exotisch fruit in Europa
- 2022-05-23 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-20 Maharashtra en Andhra Pradesh mango's voor president Biden
- 2022-05-19 Jaarrond dragonfruit uit Vietnam
- 2022-05-18 Mexicaanse avocadotelers vragen asiel aan in VS na bedreigingen
- 2022-05-17 Populaire avocado verbruikt 1.300 liter water per kilo, de banaan maar 84
- 2022-05-16 Jaarlijkse oogst van 65.000 ton Jazan mango's in Saoedi-Arabië
- 2022-05-13 Teelt van lychees in Bangladesh bereikt recordhoogte
- 2022-05-13 Op naar eigen kwaliteitskeurmerk voor Puerto Ricaanse mango’s
- 2022-05-12 "Colombia is de grootste producent en exporteur van physalis"
- 2022-05-12 "Mango-oogst in Chinese Panzhihua zal naar verwachting dalen"
- 2022-05-11 Fans van Maleisische durian moeten diep in de buidel tasten vanwege tekort
- 2022-05-11 Avocado-areaal op Tenerife in 10 jaar tijd verdubbeld
- 2022-05-11 "De komende weken zal de vraag naar Egyptische mango's pieken"
- 2022-05-11 Tanzania: TARI teelt 20 miljoen verbeterde avocado-zaailingen in 2022/23
- 2022-05-10 Telers in Queensland dumpen vrachtwagenladingen avocado's
- 2022-05-10 Import speelt overheersende rol bij groeiende vraag naar avocado's in de VS
- 2022-05-09 Europese vraag naar Keniaanse Hass-avocado's neemt nog altijd toe