Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedingswaardevermelding vaak niet nodig

Op 13 december 2016 is de plicht van voedingswaardevermelding in gegaan. Deze voedingswaardevermelding is verplicht op voorverpakte producten. Er is echter een uitzondering voor 'levensmiddelen, met inbegrip van ambachtelijke levensmiddelen, die rechtstreeks door de producent in kleine hoeveelheden wordt geleverd aan de eindverbruiker of aan de plaatselijke detailhandel die rechtstreeks aan de eindverbruiker levert'. Als meer dan 50% van de producten aan derden wordt geleverd, dan vallen deze producten (of bedrijven) mogelijk niet onder de uitzonderingsregel. Het is nog onbekend waar de NVWA en het ministerie van VWS de grens precies gaan leggen.

Wanneer je producten voornamelijk via eigen winkels verkoopt, dan is een voedingswaardedeclaratie op zelf geproduceerde producten die in jouw eigen winkels/kraam verkocht worden niet verplicht. Een voedingswaarde is ook niet verplicht voor niet-voorverpakte producten die aan derden worden geleverd.

Wat is voedingswaarde?
De voedingswaarde geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen in het product zitten, zodat de consument dat voor de aankoop kan beoordelen. Aan zowel de volgorde als de inhoud van de voedingsstoffen in de declaratie zijn eisen gesteld. De verplichte onderdelen zijn achtereenvolgens:
- energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product)
- de hoeveelheden (in gram per 100 gram product) van: vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, waarvan suikers, eiwitten en zout.

Wel etikettering, geen voedingswaarde
De meeste verse producten in een zelfbedieningsmeubel van een AGF specialist worden als niet-voorverpakt beschouwd en hoeven om die reden niet volledig geëtiketteerd te worden en niet voorzien te worden van ingrediëntenlijst en voedingswaarde. Er gelden uitzonderingen: als de omloopsnelheid van de producten in de winkel laag is (langer dan 2 á 3 dagen in de winkel) of als de producten diepgevroren worden aangeboden moet het product moet wel volledig geëtiketteerd zijn, maar er hoeft, in tegenstelling tot industriële producten, geen voedingswaarde op.

Hoe kom je aan de voedingswaarde van zelfgemaakte producten?
Ondanks dat de voedingswaarde in veel gevallen niet wettelijk verplicht is, kan toch het verzoek komen van afnemers om voedingswaarde van de producten te leveren. Voor producten die je zelf maakt is het soms lastig om zelf de voedingswaarde te berekenen. Via nevo-online.rivm.nl heb je gratis toegang tot het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO). Hierin staan voedingswaarden van vele producten vermeld.

Etikettering en allergenen
Klik voor meer informatie over allergenen en etiketteren hier

Bron: ADN
Publicatiedatum: