Arjan de Cock, Grape Alliance

Productiviteit druivenpakstation neemt 35% toe met nieuw verpakkingssysteem

Bij het verpakken van fruit komt het aan op het juiste gewicht en kwaliteit voor de klanten. Het is eveneens belangrijk om werknemers, die dagelijks gedurende langere periodes inpakken, gemotiveerd te houden. In Aussenkehr, Namibië, heeft een bedrijf een manier gevonden om aan beide eisen tegemoet te komen door middel van een compleet verpakkingssysteem van Marco.


Verpakkingsfaciliteit voorzien van high tech systeem van Marco

Grape Alliance heeft het nieuwe systeem dit seizoen in gebruik genomen en zag de productiviteit in zijn pakstation met 35% stijgen. Arjan de Cock leidde FreshPlaza rond in het pakstation om het nieuwe systeem in werking te zien.

Klik hier voor een fotoverslag

"We hebben deze faciliteit sinds vorig jaar uitgebreid en beschikken inmiddels over een volledig verpakkingssysteem van Marco," legt Arjan uit. "De pakstations zijn voorzien van 300 nieuwe weegschalen en overheadschermen waar werknemers zowel hun eigen resultaten als die van anderen kunnen zien. Op deze manier worden de werknemers gemotiveerd omdat zij kunnen zien hoe zij presteren ten opzichte van de andere stations. Het systeem is ook persoonlijker omdat iedere werknemer in moeten loggen in het weegsysteem. De betaling wordt bepaald aan de hand van de individuele prestaties en is niet gebaseerd op de productiviteit van alle werknemers tezamen."Iedere werknemers logt in op de weegschaal

"We kunnen ook verpakkings- en technische specificaties weergeven op de display waardoor iedere onduidelijkheid voor de werknemer weggenomen wordt. Zodra de specificaties veranderen, kunnen we dit onmiddellijk weergeven op het scherm. Mochten er problemen zijn, dan kunnen we dit ook meteen op het scherm aangeven.

Arjan heeft nauw samengewerkt met Murray Hilbourne van Marco om het systeem af te stemmen op de eisen van Grape Alliance. "Murray en ik hebben de structuur van de software besproken evenals de schermdisplay. We hebben aangepaste schermen ingevoerd zodat QC-problemen, informatieve video's en instructie pdf's direct ingevoerd kunnen worden wat ons in staat stelt de gehele faciliteit onmiddellijk te informeren."

"Dit is heel belangrijk omdat we met meerdere specificaties op één lijn werken. De verpakkers moeten zelf bepalen volgens welke specificaties zij moeten verpakken. Niet alle werknemers kunnen lezen maar de video's en illustraties begrijpen ze allemaal. We tonen bijvoorbeeld afbeeldingen van een groene doos of de juiste zak of een foto van het druivenras dat verpakt dient te worden."


Op deze lijn worden 300 punnets per minuut verwerkt

"Je hebt de kwaliteit van het veld en de kwaliteit van het pakstation," legt Arjan uit. "De meeste QC-systemen zijn ontworpen voor de laatste fase van de lijn waar veel verschillende registraties plaatsvinden, zoals steekproeven om brix en kaliber te bepalen. Hoewel het een gestandaardiseerde structuur is, is het een langdradig proces waarmee informatie verkregen wordt op basis van een kleine steekproef. Men krijgt wel redelijke informatie, maar geen gegevens die het mogelijk maken om daadwerkelijk in te grijpen."

Arjan ontwierp daarom een realtime interface met Marco gegevens voor de lijnmanager. Normaal gesproken zijn de gegevens te vinden op de server wat het moeilijker maakt de gegevens op de werkvloer weer te geven. De realtime interface voorziet de leidinggevende direct van de lockout gegevens van het weegsysteem en levert gegevens aan over de productiviteit, het afvalpercentage en de prestaties van de individuele werknemers.

"In sommige pakstations gebruiken we cameratoezicht in geval van verdacht gedrag maar dat is hier niet het geval. Werknemers hebben soms moeite met tellen of proberen te sjoemelen. Vanwege de directe informatievoorziening kunnen we deze werknemers apart nemen en op hun gedrag aanspreken. Dit is doorgaans afdoende. Over het algemeen zijn onze medewerkers in Namibië betrouwbaar."


Scherm geeft werknemers informatie

Grape Alliance past het Marco systeem dit seizoen in Aussenkehr toe en verplaatst het daarna naar Hex River waar het seizoen later aanvangt. "Het is goed gebouwd en gemakkelijk te verplaatsten," legt Arjan uit. "We verpakken maar 6 weken in Aussenkehr, dus het is logisch dat we de apparatuur verplaatsen."

Het voornaamste is het hebben van online QC omdat de lijnmanager de werknemers rechtstreeks moet instrueren over de kwaliteitseisen. Door middel van online QC kan eveneens informatie over de volumes toegevoegd worden. "De werknemers worden beloond voor kwantiteit terwijl het bedrijf betaald wordt voor het leveren van kwaliteit en dit zijn de twee zaken die we wilden combineren. Voordat we dit nieuwe systeem in gebruik namen, lukte dit niet. Dit is het eerste jaar dat we het systeem uittesten en gezien de resultaten zullen we het samen met Marco presenteren tijdens de Fruit Logistica vakbeurs in Berlijn."

Klik hier voor het fotoverslag
 
Voor meer informatie:
Arjan de Cock
Grape Alliance
Tel: +27 23 354 8152
Email: arjan@grapealliance.co.za
www.grapealliance.co.za

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven