LAVA start segmentatie paprika

Tholen - In navolging van de rassenselectie tomaat start LAVA ook een segmentatie en een rassenlijst in de paprika's. "We willen dat de blokken op de verschillende veilingen zo uniform mogelijk zijn", vertelt Raf de Blaiser van LAVA.
 
Al jaren zijn de tomaten bij LAVA opgedeeld in verschillende types en voor elk type is een beperkt aantal rassen toegestaan. Nu start de organisatie eenzelfde indeling voor paprika's. "In paprika's is de opsplitsing van types er eigenlijk al: we hebben blok, zoete puntpaprika en rood, geel, groen, oranje", vertelt Raf. "Met de rassenbeperking willen we garanderen dat de blokken op de verschillende veilingen zo uniform mogelijk zijn. Door voor een bepaalde variëteit te kiezen, krijgen telers bovendien de kans om het grootste deel van hun productie onder Flandria-label aan te bieden."
 


Gebaseerd op grondig rassenonderzoek
De selectie geschiedt op basis van gebruikswaardeonderzoek op de proeftuinen. "Op de proeftuinen in Meerle en Sint-Katelijne-Waver staan de standaardvariëteiten en de nieuwe rassen. We testen ze op planteigenschappen, maar ook op kwaliteit van de vrucht: op parameters als kleur, glans en vorm, maar ook bijvoorbeeld op de gevoeligheid voor binnenrot", vertelt Raf. "Dat doen mensen van de proeftuin en van de kwaliteitsafdeling van de veilingen. Dan kijken we of er rassen bij zijn die we niet wensen omwille van de bleke kleur bijvoorbeeld: een paprika die bleker rood is bijvoorbeeld wil je eigenlijk niet in het rode blok." Ook smaak komt aan bod. "Het VCBT (Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten) meet zaken als hardheid en kleurdiepte en bij het PCG in Kruishoutem worden smaakproeven gedaan."
 
Telers weten zelf hoe ze het beste telen
Op basis van het onderzoek ontstaat een lijst toegestane variëteiten. Voorheen werkte LAVA ook met een lastenboek voor de teelt. Dat is inmiddels ingehaald door eisen als GlobalGAP. "We hanteren wel productspecificaties, waarin we aangeven wat de vereisten zijn voor de vruchten. De telers kennen dat, maar het is hun verantwoordelijkheid om daaraan te voldoen. Ik denk ook dat telers zelf het beste weten hoe ze het product het beste telen."
 
Rassensegmentatie
Krijgen ze bij LAVA reacties op de rassensegmentatie? Dat niet onmiddellijk . "Maar ik denk dat wel op te merken is in de markt dat een koper van Flandria paprika bij een volgende levering wellicht van een andere teler product krijgt, maar wel product krijgt dat gelijkaardig is aan de kwaliteit. Dat is voor ons, samen met de kwaliteitsmanagers van de veilingen, toch een dagelijkse opdracht: zorgen dat de kwaliteit van het Flandria-product hoog blijft zodat er vertrouwen in het product is. Dat is een belangrijke stap om het product aan te kopen. Het beste bewijs is voor ons dan toch dat we geen slechte prijzen uit de markt halen met ons product." Vanuit de zaadhuizen wordt er wel gereageerd op de segmentaties. "We werken met knock-out criteria: alle variëteiten moeten op bepaalde punten een minimaal niveau halen. Haal je die niet, dan lig je eruit. Daar is natuurlijk over gepraat, maar uiteindelijk schept het ook duidelijkheid naar de veredelaars. De punten nemen ze mee in de veredeling."
 
Naast de rassenselectie in aubergine heeft LAVA ook een lijst opgesteld voor komkommers in drie teeltperiodes. Ook bij aubergines is de rassendiversiteit beperkt, net als in de prei. "Dat is nog complexer omdat het een openluchtteelt is en omdat het gaat om vijf teelten." Voor de toekomst staan courgettes op de lijst. "In de paprika's hebben we nu gekozen voor een segmentatie in de blok. In de toekomst, als de arealen verder ontwikkelen, kunnen we ook voor punt en snack hiermee gaan werken", besluit Raf.
 
De rassensegmentatie van paprika's 2017:
Voor meer informatie:
LAVA cvba
Leuvensesteenweg 130 A
3191 Boortmeerbeek
tel +32 (0)15 50 42 50
fax +32 (0)15 50 42 60
www.lava.be
lava@lava.be
 
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven