EU verlengt sancties tegen Rusland

Tholen - De regeringsleiders van de EU hebben vrijdag besloten om de sancties tegen Rusland te verlengen met 6 maanden. De sancties werden in 2014 ingesteld tegen Rusland in reactie op de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim. Sindsdien zijn de sancties elk halfjaar verlengd. Volgens Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, waren enkele lidstaten voor uitbreiding van de sancties. Die landen wilden een verlenging van 12 maanden. Ook is overwogen om sancties in te stellen naar aanleiding van de Russische inmenging in Syrië.


Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Foto: European Union

Dat voorstel kreeg echter veel kritiek, onder andere uit Italië en Slowakije. Die landen willen de sancties versoepelen. De regeringsleiders werden het dus wel eens over een verlenging met 6 maanden. Directe motivatie om de sancties te verlengen, is het feit dat de Minks-akkoorden onvoldoende worden uitgevoerd. Die akkoorden moeten een einde maken aan het conflict in Oost-Oekraïne, maar dat proces verloopt uiterst moeizaam.

In reactie op de Europese sancties stelde Rusland in 2014 een boycot van onder andere groenten en fruit in. Die boycot is net als de sancties keer op keer verlengd, maar met dat verschil dat Rusland wel voor langere periodes de maatregel verlengt. Momenteel duurt de boycot minimaal tot 2018.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven