Bee Deal in Bommelerwaard getekend

Ketenpartijen in de Bommelerwaard verbeteren leefomgeving voor bijen

In Brakel is op 15 december j.l. de Bee Deal getekend. Drinkwaterbedrijf Dunea, Waterschap Rivierenland, de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, fruittelers en bijenhouders maken in de Deal afspraken om samen de leefomgeving van bijen te verbeteren. En dat is hard nodig. Bijen zijn als bestuivers van voedsel- en siergewassen cruciaal in onze voedselvoorziening en tuinen. Maar de bijen hebben het moeilijk. Onder het motto "iedereen kan wat doen voor de bijen" heeft adviesbureau CLM daarom een groot aantal partijen samen gebracht in het ketenproject Bee Deals.

Bommelerwaard
Onder begeleiding van CLM hebben de partijen in de Bommelerwaard gezocht naar mogelijkheden voor verbetering van de leefomgeving van bijen en andere bestuivers.
Eric Hees, projectleider bij CLM: "De gemeenten kijken naar de kansen voor bijvriendelijke wegbermen. Dunea en het waterschap zijn van plan de beplanting op terreinen van het waterschap met enkele aanpassingen nog aantrekkelijker te maken voor wilde bijen. En de fruittelers nemen ook andere bijvriendelijke maatregelen op hun bedrijf zoals meer bloeiende bomen en struiken in de windkeringen en minder inzet van voor bijen gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen."Gezamenlijk planten van een winterlinde, een échte bijenboom, door de projectpartners van de Bee Deal Bommerlerwaard

Ondertekening
Sectormanager Water De Waal Malefijt van Dunea, loco-dijkgraaf Gremmen, de wethouders Bragt en De Vreede van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, voorzitter Aben van de Bijenhoudersvereniging en Dirk van Hees namens de Bommelerwaardse fruittelers waren aanwezig bij de officiële ondertekening van de Bee Deal op 16 december. De ondertekening vond plaats op het pompstation van Dunea in Brakel. Doel van de Bee Deal is dat het voedselaanbod, de nestgelegenheid en de leefomgeving voor honing- en wilde bijen in de Gelderse Bommelerwaard wordt verbeterd. Met deze ondertekening leggen de deelnemende partijen de afspraken vast en om dat te bekrachtigen plantten zij gezamenlijk een winterlinde, een échte bijenboom.


De projectpartners van Bee Deal Bommelerwaard, na de ondertekening
 
Project Bee Deals
Bee Deals is een project waarin het maken van afspraken over bijvriendelijke maatregelen wordt gefaciliteerd door CLM en Food4Bees. Zij zorgen voor begeleiding in de uitvoering van de maatregelen door partners, werving van telers en de communicatie onderling en extern. Meer informatie is te vinden op de website www.beedeals.nl. Hier vindt u bijvoorbeeld de toolboxkaarten met praktische maatregelen voor ondernemers en particulieren.
 
Bee Deals
Niet alleen in de Bommelerwaard zet men zich in voor de bij. In Zuid Nederland loopt het unieke ketenproject Bee Deals. Onder begeleiding van CLM en Food4Bees hebben Jumbo Supermarkten, The Greenery, Brabant Water, Dunea, samen met de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de gemeenten Oss, Alphen aan den Rijn, de Kromme Rijngemeenten in Utrecht, de waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Aa en Maas, Rivierenland en Rijnland en de Triodos Foundation een meerjarig traject uitgestippeld voor verbetering van de leefomgeving van bijen. Het project loopt tot eind 2018.


Bron: Bee Deals 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven