Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kaki en sharonfruit

In Europa is Spanje de grootste kakiproducent. Dit jaar heeft het land een seizoen met pieken en dalen. Daarnaast is er teelt in Italië en Portugal te vinden, al is die productie kleiner. Israël heeft een goed seizoen, maar verloor marktaandeel in Europa door de grote aanvoer uit Spanje. Op de wereldmarkt kijken de landen naar exportmogelijkheden in Azië en het Midden-Oosten. In China valt de oogst dit jaar kleiner uit. In Californië is het seizoen eerder gestopt vanwege kou en regen.

Droogte en regen bepalen oogst Spanje

Door de droogte begon het seizoen van de Rojo Brillante met een tekort aan grote kalibers. De regen in oktober was positief voor de maten. Daarnaast rijpte het fruit langzaam waardoor er volumes niet groot waren. Daardoor lagen de prijzen hoog. In november veranderde dat beeld. de aanvoer trok aan en oversteeg de vraag, waardoor de prijzen instortten. Europa werd overspoeld met kaki's. Daarom zetten exporteurs ook in op uitvoer naar andere bestemmingen, waaronder Canada, Azië en het Midden-Oosten. In die laatste regio bleek vooral Jordanië een groeimarkt. Op dit moment richten de exporteurs zich weer meer op Europa, de verre bestemmingen zijn vol.

Door de hevige regen in december werd de oogst gestaakt. Voor het fruit dat na de regen nog aan de bomen hing, dreigde ziektes als Alternaria. De vraag is groter dan de aanvoer en hoewel er een groot volume is geoogst vreest de sector voor tekorten in januari en februari. Naar verwachting heeft het fruit in de opslag kwaliteitsproblemen door de hoge vochtigheid. Wel is de handel al begonnen met het opslaan van de kaki's voor de eerste maanden van volgend jaar.

Naast de Rojo Brillante wordt op kleine schaal Tom Guash en Sharonfruit geteeld. De sector groeit snel, niet alleen in Valencia, de belangrijkste teeltregio, maar ook in Extremadura, Andalusië, Catalonië en Murcia. Het volume staat momenteel op 320.000 ton, maar experts verwachten dat in 2 tot 3 jaar dit cijfer de 700.000 ton zal overschrijden.

Om ook voor dat grotere volume afzet te vinden, kijken exporteurs verder dan de Europese markt. Binnen Europa zijn Frankrijk en Duitsland de grootse afzetmarkten. Daarnaast wordt er geëxporteerd naar Canada, Brazilië, VS, Shanghai en Hong Kong. De Russische markt was goed voor 20 procent van de uitvoer. Exporteurs zijn vooral enthousiast over export naar China. Dat is volgens hen een veelbelovende markt.



Portugal meer vraag dan productie
Het kakiseizoen begint in september en loopt tot ongeveer de kerstdagen. Hoewel het seizoen dit jaar startte met kleine kalibers, is de situatie inmiddels terug op een normaal niveau. Een teler en handelaar vertelt dat het grootste deel van zijn oogst bestemd is voor de binnenlandse markt. Die neemt 90 procent van zijn product af. In tegenstelling tot in buurland Spanje zijn er in Portugal niet zoveel producenten. Daardoor is de vraag van de binnenlandse markt doorgaans groter dan de productie. De prijsstelling van het fruit is afhankelijk van het soort. Een harde kaki, zoals die ook in Spanje geteeld wordt, brengt minder op dan de zachte variëteiten.

Dankzij de eerste oogst kon het fruit dat aan de bomen achterbleef uitgroeien tot normale kalibers. De Portugese telers willen het seizoen graag uitbreiden tot februari, zoals de Spaanse telers gelukt is. daarom wordt er geïnvesteerd in late rassen. Dan duurt de oogst tot in december. Het fruit kan vervolgens vanuit de koeling tot februari vermarkt worden.

Kakiteelt groeit in Italië
De eerste Italiaans regio waar telers de kaki's plantten is Campania. Er werd vooral Type en Vanilla aangeplant, goed voor 70 en 30 procent van de aanplant. De teelt was geconcentreerd in de provincies Caserta, Napels en Salerno. Type is een groep rassen die twee specifieke kenmerken heeft: als het fruit hard geoogst wordt, maken tannines de smaak wrang. En het zijn pitloze variëteiten. De Vanilla heeft steviger vruchtvlees en is zoet.

Jaarlijks groeit de belangstelling voor de persimmon als alternatief voor traditionele gewassen als citrus, perziken, abrikozen en druiven. Vooral de Rojo Brillante variëteit kan op een groeiende belangstelling rekenen. Dat ras wordt gekenmerkt door een diep oranje kleur, crunchy, stevig vruchtvlees, pitloos en een houdbaarheid langer dan tien dagen.

Het areaal staat momenteel op 2.000 hectare. Naast de Zuid-Italiaanse regio Campania wordt het fruit ook geteeld in Emilia Romagna en Lazio. De productie is onvoldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Een grote organisatie meldt dat 15 procent van de 2.000 ton die het bedrijf vermarkt biologisch geteeld is. Dat fruit wordt vooral geëxporteerd.

Jaarlijks meer volume in België
Een Belgische importeur laat weten dat er jaarlijks meer kaki's vanuit Spanje worden ingevoerd. Het fruit wordt steeds populairder onder de Belgische consumenten. Die groeiende populariteit vertaald zich dit seizoen nog niet in hogere prijzen. Volgens de importeur valt de prijs van 3,50 tot 4 euro voor een kist tegen. Die prijs werd vorige week genoteerd. Deze week laat een kleine opleving zien naar 4,50 tot 5 euro per kist. Oorzaak voor die prijsstijging ligt in een iets kleinere aanvoer aan een iets grotere vraag.

Nederland: weinig kaki's beschikbaar
Het regent elke keer veel in Spanje en dat zorgt er voor dat er voor de komende week heel weinig kaki's beschikbaar zijn. Dat komt slecht uit, want normaal staat de week voor Kerst wel garant voor de nodige kaki-acties, met name van de verpakte variant. Nu zijn er weinig kaki's beschikbaar op de markt, maar men verwacht sowieso de eerste weken van januari nog wel kaki's te kunnen leveren, zeker gezien de uitbreiding van de teelt en de aanplant die in productie komt. Wel zal men gezien het natte weer per week beoordelen of de kwaliteit van de kaki's nog geschikt is om te versturen. De prijzen lagen de afgelopen weken op een laag niveau door het grote aanbod, maar vorige week kwam er al wat meer vraag en inmiddels liggen de verkoopprijzen weer op een niveau boven de euro per kilo.

Een handelaar vertelt nog een week of 3 door te kunnen gaan met de kaki's. De kalibers vallen kleiner uit, nadat het begin van het seizoen gekenmerkt werd door grote kalibers.

Duitsland goede markt
Er is een goede vraag naar kaki's op de Duitse markt. Het seizoen loopt grofweg van oktober tot februari. Er wordt onder andere geïmporteerd uit Italië en Spanje. Volgens een handelaar is de vraag naar Spaanse kaki's groter. Dat seizoen begon dit jaar iets later. Voor de Israëlische sharonfruit is nauwelijks ruimte op de markt, vertelt een importeur.

Franse prijzen voor Spaans product
De prijzen voor de persimmon op de groothandelsmarkt Rungis liepen deze week uiteen van 0,90 euro per kilo voor de middelgrote kaki's en 1,10 euro voor de grote kalibers. In beide gevallen gaat het om fruit uit Spanje.

Minder productie in China
Het seizoen begint in augustus en eindigt in december. De belangrijkste teeltgebieden zijn te vinden in de provincies Fujian, Yunnan, Shanxi en Shaanxi. Dit jaar valt de oogst 7 procent lager uit door hevige regenval. Daarnaast vallen de kalibers dit jaar lager uit dan vorig jaar. Met een productie rond de 3,8 miljoen ton is China de grootste kakiproducent ter wereld.

Taiwan is een grote producent van persimmon. Door extreem weer, waaronder orkanen, is de totale productie lager dit jaar. daardoor is de aanvoer naar het Chinese vasteland ook lager. De Chinese persimmon worden verhandeld in Hong Kong. Daar is ook aanvoer uit Nieuw-Zeeland beschikbaar. Ook de aanvoer uit Spanje komt langzaam op gang.

Zuid-Koreaans seizoen voorbij
Het seizoen is inmiddels voorbij. Het volume viel tegen door de hoge temperatuur in oktober, daarna volgden perioden met kou en regen. In vergelijking met vorig jaar viel het volume lager uit. Ook eindigde het seizoen eerder. Waar een normaal seizoen loopt tot eind november, kwam er nu halverwege die maand een einde aan het seizoen. Exportmarkten zijn Canada, Filipijnen, Indonesië en Hong Kong. In het algemeen waren de prijzen hoog, zeker midden november.

Amerikaans seizoen stopt eerder
Vroege regen en vroege periodes met kou resulteerden in een eveneens vroeg einde van het seizoen in Californië. Waar normaal het seizoen tot 10 december loopt, werd dit jaar de oogst ongeveer een maand eerder afgerond. Door de regen en de kou lieten de bomen eerder hun bladeren vallen. Daardoor kon het fruit beschadigt raken. Naast een vroeg einde aan het seizoen is er volgens een handelaar dit jaar minder volume beschikbaar. De prijs lag gemiddeld tussen de 3 en 4 dollar.
Een handelaar ziet een verandering in de markt. Het bedrijf zette veel kaki's af in single layer verpakkingen. Tegenwoordig gaat het gros echter in bulk, vooral naar de oostkust van de VS.

Naast de eigen teelt is er ook import uit Israël. Die begon vroeg in november met de eerste containers. Het importseizoen loopt van midden november tot eind maart.
De gemiddelde Amerikaanse consument is nog onbekend met de kaki. Daarom worden programma's opgezet om het fruit meer bekendheid te geven.

Israël positief over seizoen
De export van Israël was gericht op Europa, maar op die markt heeft Spanje het Midden-Oosterse land verdrongen. Daardoor is er meer Israëlisch fruit beschikbaar voor de Amerikaanse markt. Veel fruit dat in Israël wordt geteeld is van de Triumph variëteit, die een gekenmerkt wordt door een hoog brixniveau. Naast de export naar Europa, waar de exporteurs een niche zoeken, richten de exporteurs ook hun blik op Rusland en het Verre Oosten.

Volgens een Israëlische handelaar is de markt stabiel. Wel valt het volume naar verwachting hoger uit dan vorig jaar, maar van een overaanbod is volgens deze handelaar geen sprake. De oogst werd dit jaar afgerond voor de regens vielen, waardoor de kwaliteit en houdbaarheid goed is. Een exporteur vertelt tot begin maart te exporteren.

Midden-Oosten interessante markt
Een Duitse handelaar vertelt zich te richten op re-export naar landen in het Midden-Oosten. Onder andere in Jordanië en Libië is een goede markt voor de kaki's. in vergelijking met de marktsituatie in Europa is de situatie in deze landen beter. De exporteur is dan ook hoopvol over het komende seizoen. "Ik denk dat de Arabische markt de toekomst is voor deze markt.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan limes centraal.