China vindt steeds meer knoflookbestemmingen buiten Europa

"Knoflookprijzen zijn dit seizoen onrealistisch hoog geweest en zullen voorlopig waarschijnlijk niet dalen. Dit heeft een sterke invloed op onze handel en die van anderen. Importeurs hebben nauwlettend onze prijzen in de gaten gehouden en weinig Chinese knoflook gekocht." 

China is wel de grootste knoflookproducent ter wereld en er is maar weinig concurrentie van andere productielanden zoals India, Peru, Argentinië en Spanje, legt Tom Bi van Jining Land Produce uit. "We richtten ons oorspronkelijk op de Europese markt voor de export van knoflook. Nu vinden we steeds meer alternatieve marktbestemmingen zoals Brazilië, Uruguay en Rusland. Er zijn geen exportquota voor deze landen."
 
Speculatie
"Knoflookprijzen zijn gestegen door slechte weersomstandigheden van vorige winter en door 'hot money' die in de sector in omloop kwam. Er is ruimte voor speculatie omdat veel telers geen ruimte hebben om de gewassen na de oogst op te slaan. Ze zijn afhankelijk van anderen voor opslag en transport, waardoor investeerders uit andere sectoren op de markt zijn gekomen. Deze investeerders kopen grote ladingen knoflook en speculeren op de prijs. Hierdoor is een complexe markt ontstaan die geen weerspiegeling is van vraag en aanbod. We leveren zowel aan de binnenlandse als aan de exportmarkt. De huidige groothandelsprijs voor knoflook is bijvoorbeeld €1,43 per kilo, terwijl supermarkten niet meer dan €1,15 willen bieden."

"Export van grapefruit en gember is stabieler geweest. Concurrentie tussen exporteurs van grapefruit neemt toe, waardoor de prijzen dalen. Na de start van het seizoen met lage prijzen in Europa is de markt herstellende sinds november. Export van kastanjes gaat goed dit seizoen. Het belangrijkste probleem met kastanjes is dat het lastig is de kwaliteit onder controle te hebben tijdens transport, waardoor het risico toeneemt." 

Voor meer informatie:
 
Tom Bi
Jining Land Produce 
Tel: +86 13863748399 & +86 5372658222 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven