potentie voor importfruit

Steeds meer retailers breiden uit in Kenia

Steeds meer retailers breiden uit in Kenia. Carrefour heeft onlangs een vestiging geopend in Nairobi en ook andere ketens zijn van plan in de toekomst hier vestigingen te openen. Kenia heeft zo'n 4 miljoen inwoners met een inkomen dat vergelijkbaar is met het inkomen van westerse consumenten. "Er is in Kenia niet alleen een markt voor technologie, maar ook voor fruit met een langere houdbaarheid en groenten en fruit dat via luchtvracht wordt geïmporteerd," zegt Renzo Piraccini, directeur van Cesena Fiera.


De supermarkt van Carrefour in Nairobi (Bron foto: Renzo Piraccini)

De Macfrut-beurs vervult een sleutelrol in het netwerk van bedrijven en voor het aanboren van nieuwe markten. "In Kenia zagen we een markt in opkomst, waarin de AGF-sector in volle bloei is. We hebben een Carrefour supermarkt bezocht en zagen daar dat de kwaliteit van de versproducten in de schappen te vergelijken was met onze producten."


De fruitafdeling

Er waren verschillende Europese producten voor handen, zoals Spaans Rojo Brillante-kakifruit. Ook werden er Pink Lady-appelen uit Zuid-Afrika verkocht. "Ik denk dat goed georganiseerde Italiaanse bedrijven in staat zouden zijn om een aantal van hun producten naar deze markt te exporteren."


Zuid-Afrikaanse appelen in Nairobi

De delegatie die Kenia bezocht bestond uit Piraccini, Cecilia Marzocchi van Macfrut en Enrico Turoni van Cermac. Op deze manier werd kennis gemaakt met een aantal telers. "Er zijn ongeveer 12 middelgrote teeltbedrijven met een omzet van tussen de €10 miljoen en €70 miljoen. Ze bevinden zich niet ver van Nairobi en vlakbij een luchthaven, wat de logistiek makkelijker maakt."


Het verwerken van passievrucht

"Hun voornaamste exportbestemming is het Verenigd Koninkrijk, vooral voor mini-groenten en sperziebonen. Keniaanse sperziebonen worden in de winter naar Italië geëxporteerd. Verder is Kenia een belangrijke producent van mango's, avocado's, passievrucht en ananas."


Arbeidskosten van $6 per dag. 

"Ook zijn er veel middelgrote bedrijven. Het Keniaanse Ministerie van Landbouw heeft deze bedrijven ondersteund door zeven centra voor koelopslag en verpakking op te zetten. Deze faciliteiten zijn niet per se van de meest moderne technologie voorzien. Er is hier sprake van arbeidskosten van $6 (€5,66) per dag per werknemer."


De verwerking van peulen.

"Bij sommige processen zoals het verpakken van dozen moet de automatisering perfect zijn. Dit geldt vooral voor export via zeevracht. Er zijn veel mogelijkheden hier. Globalisering heeft misschien een negatief effect op Italiaanse telers, maar het zorgt er ook voor dat nieuwe markten open gaan."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven