Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse landbouwmarkt van 232 hectare

Rungis: 12.000 werknemers en een intens werkritme

Rungis Market, niet ver van Parijs, biedt werk aan 12.000 werknemers en er wordt van vlak na middernacht tot laat in de avond gewerkt. De markt staat bekend om zowel de grootte als de ecologische aanpak en het energiemanagement. 

De markt levert aan alle groothandelaren in de regio van Parijs (en verder) landbouw-, zuivel-, vlees-, vis- en tuinbouwproducten. Men bedient 18 mln Europeanen, waarvan 12 mln Fransen. Het marktaandeel in groenten en fruit bedraagt 1,1 ton fruit per jaar, 69% van alle producten die verkocht worden bij Rungis. Hierna volgen vlees (16%), zuivel en verwerkte producten (9%) en vis (6%). 

Sinds Rungis afgelopen februari een ruimte van 5.600 m2 heeft geopend voor bioproducten, is het ook de grootste biologische markt van Europa. Rungis let sterk op de uitstoot van vervuilende gassen en alle werknemers en groothandelaren moet in de markt elektrische auto's gebruiken. Vanaf volgend jaar wordt 400.000 ton aan producten met elektrische vrachtwagens geleverd, die nu nog met de trein geleverd worden. Na het "Rungis Green Business" initiatief, gelanceerd in 2013, wordt afval gebruikt voor recycling (14.000 ton), verbranding (29.000 ton) of biogas (4.500 ton). Dankzij een sorteringssysteem worden de gebouwen maar ook het Orly vliegveld en omliggende bedrijven en huizen verwarmd. Rungis produceert 200.000 mWh aan energie per jaar door de afval. 

Producten die niet verkocht zijn, worden uitgedeeld aan families met lage inkomens via de organisatie "le Potager de Marianne". Deze organisatie levert 300 ton aan gratis producten en 400 ton aan goedkope (€1/kg) producten per jaar. Dit betreft vooral groenten en fruit, maar ook steeds meer vis en zuivel. 
Publicatiedatum: