Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grootte en zwaarte van sla zeer belangrijk in België

"De Belgische markt wil groot en zwaar"

Tholen - In de slamarkt spreekt men al weken over goede prijzen. "Ze zijn de voorbije maand hoog geweest, zowel voor de alternatieve slasoorten als de kropsla. Momenteel zijn de prijzen weer wat gedaald, maar nog steeds goed. Mogelijk kan de prijs naar de feestdagen toe nog verder stijgen, maar gezien er een hogere vraag wordt verwacht, hebben producenten daar ook al op gerekend met meer productie. Hoe de prijs zal ontwikkelen is dus nog afwachten. Het ligt helemaal aan de verhouding vraag en aanbod, zoals altijd," aldus een Belgische handelaar.



Prijzen alternatieve slasoorten

Op 14 december werd er in België voor Lollo Bionda rond de 55 cent gegeven, bij de Lollo Rosso was dat 40 cent. Eikenblad rood lag rond de 50/55 cent. Eikenblad groen zakte onderuit naar 25 cent. Daar werd een week eerder nog tot 60 cent voor neergeteld. Ook voor Lollo Rosso was de prijs in de weken hiervoor nog hoger geweest, zelfs tot 70 cent. De reden dat de prijzen wat gedaald zijn is het toenemende volume. Het groeit ook beter dan in november. Toen was er minder zon."

Groot en zwaar
Ook kropsla doet het volgens de handelaar 'zo slecht nog niet'. "Momenteel is dat om en nabij de 40 cent. Twee weken geleden draaiden ze zelfs nog rond de 60 cent. Dan spreken we wel over de grote en zware sla, in Nederland ook wel Jumbo-sla genoemd. Hoe kleiner de sla in België, hoe minder geld je ervoor krijgt. Er zitten soms echt grote prijsverschillen tussen. De Belgische markt wil groot en zwaar. Een Nederlandse consument maakt het minder uit hoe veel de sla weegt, maar hier is dat echt een punt. Dat is trouwens bij andere groenten ook zo, neem bijvoorbeeld bloemkool."

Zelf koken bij kerst

Rond de kerst wordt sla en slasoorten in België meer verpakt in zakjes dan anders. "Bij kerst koken veel meer mensen zelf thuis, dus voor kerst is de vraag vanuit de retail hoger. Na nieuwjaar toe komt die vraag meer van grootkeukens en horeca. Dit omdat men voor oud en nieuw eerder iets bestelt bij een traiteur of op restaurant gaat."