Markthandelaar Harmen Westerink rekent af met dieven

Tholen – Het was de afgelopen weken twee keer raak bij markthandelaar Harmen Westerink van Vitamientje. Twee weken geleden kreeg hij bezoek van dieven die hun zelf uitgezochte waren uit de Vitamientjekraam 'vergaten' af te rekenen en onlangs bezocht een valsgeldduo dat op wisselgeld uit was de zelfbedieningskraam. Gelukkig hadden Harmen en zijn medewerkers de dieven op tijd in de gaten en kon er met hen allemaal worden afgerekend. Harmen zelf neemt het nuchter op, maar hij en zijn medewerkers op de markt zullen nog alerter zijn.


 
Valsgeldduo
Afgelopen week kochten twee jonge knapen wat appelen en peren voor een bedrag van 3 euro 70. Ze hadden zogenaamd net gepind en waren uit op het wisselgeld van een vals briefje van 50 euro waarmee ze wilden betalen. Een alerte medewerker voelde echter dat het briefje vals was en seinde Harmen in, die een meter of twintig meter verderop stond. De jongens, die dat zagen, gingen er prompt vandoor. Harmen aarzelde geen moment en zette de achtervolging dwars door Emmeloord in. De portemonnee nog in zijn holster en de telefoon in de hand om de politie door te geven waar hij de jongens voor het laatst zag. Harmen raakte ze na een poosje kwijt maar de inmiddels gearriveerde politie, die opschaalde naar 8 man, kamde de buurt waar ze zich moesten bevinden helemaal uit en konden de jongens in hun kraag vatten.
 
Glipt erdoorheen
Vitamientje was niet in de wisseltruc getrapt, maar na de achtervolging bleek dat het valsgeldduo ook de poelier en bakker had bezocht die wel bekocht waren. Het is Harmen zelf ook wel eens overkomen. "Je voelt of ziet vaak wel als het vals geld is maar ze proberen je af te leiden, dus in de snelheid glipt het er wel eens door heen. We zijn steeds alerter en gelukkig rekent 70 procent van onze klanten tegenwoordig af via de pinautomaat of contactloos betalen", vertelt Harmen.

Luxe producten
Twee weken geleden hadden de dieven het op de luxe producten van Vitamientje gemunt. "Dat ging heel geraffineerd. Een aantal mannen met eigen tasjes bij zich, hadden daar voor bijna 80 euro aan dadels en luxe producten in gestopt. Andere tassen met goedkope producten rekenden ze af. Op een gegeven moment kwamen we daar achter en schakelden de politie in. Die heeft hen later kunnen oppakken", vertelt Harmen. Hij heeft alle schade kunnen verhalen via de Stichting Afrekenen met winkeldieven, waar markthandelaren dus ook een beroep op kunnen doen.
 
Harmen staat met een zelfbedieningskraam van 150 m2 op vier weekmarkten: Kampen, Emmeloord, Zeewolde en Urk. Beide incidenten gebeurden in Emmeloord maar ook in Kampen en Zeewolde hebben ze wel eens vals geld ontvangen.
 
 
Voor meer informatie:
Harmen Westerink
Vitamientje
T: 06 - 20 70 48 47

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven