Argentinië: Drastische afname in fruitvolumes Rio Negro

Kleine en middelgrote telers in de Rio Negro-vallei maken zich zorgen over hun oogst. Ze zijn met name bezorgd over het volume aan commercieel geschikt fruit dat ze gaan produceren. De telers zijn bang dat de vorst, hagel en problemen rondom ongedierte gaan zorgen voor een drastische vermindering in productie.

"We weten niet hoeveel onze volumes af zullen nemen, maar we denken dat het een significante hoeveelheid gaat zijn wegens de zware impact van de hagel en vorst van dit jaar. Er zijn telers in de omgeving van Cinco Saltos en Camp Grande in het oosten waar de oogst volledig verloren is gegaan. Bij andere telers is de productie afgenomen met 30% tot 40%. Veel fruit aan de planten heeft schade geleden en is nu alleen nog maar geschikt voor de verwerkingssector," aldus de directeur van de Kamer van Roca, Jose Garcia. 

De voorzitter van de Kamer van Huergo, Marcelo Coriolani, was het met hem eens en voegde eraan toe dat de situatie wordt verergerd door de aanwezigheid van de fruitmot. "Samen met de issues rondom klimaatverandering is dit een voortdurend probleem. De economische situatie is niet veranderd, waardoor het erg moeilijk is om iets te doen aan ongedierte," aldus Coriolani.

Ook is er sprake van braakliggend terrein en teeltbedrijven die momenteel niet in productie zijn. "Telers moeten vandaag de dag steeds meer middelen gebruiken tegen de fruitmotplaag. Er zijn sectoren die volledig verlaten erbij liggen en er is niets gebeurd om deze op te ruimen. Er zijn geen planten gerooid, zoals aanvankelijk wel was beloofd," aldus de telers.

"Het Ministerie van Fruitproductie heeft aan de Federatie voor Telers en alle kamers gevraagd om de schade te ramen. Deze informatie is dus wel voor handen, maar we weten niet of ze de oogstraming van dit jaar bekend gaan maken," aldus Garcia. De voorzitter van de Kamers in het oosten maakt zich zorgen, omdat het seizoen op dit moment op alle vlakken achterloopt op schema.

In de komende weken zullen de telers met hun werknemers onderhandelen over loonsverhogingen. Ze zijn bang dat ook dit problematisch gaat zijn. "We denken dat er dit seizoen minder werkdagen gaan zijn. Het gaat een extreem kort seizoen worden voor zowel onszelf als voor de verpakkingssector."

Sommige vakbonden als El Hielo zijn al begonnen met onderhandelingen, maar hebben ook gewaarschuwd voor acties als het overleg vastloopt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven