Omgekeerde wereld in de aardappelhandel

"Prijs voor industrierassen gaat weinig bewegen tot de lente"

Tholen - "Op de aardappelmarkt worden momenteel goede prijzen gevangen en ik verwacht niet dat dat snel gaat veranderen. Zeker voor industrierassen kunnen de hoge prijzen nog aanhouden tot de lente aanvangt", aldus Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes. "Voor de versmarkt wordt het misschien een ander verhaal, maar de prijs voor industrierassen gaan waarschijnlijk niet snel naar beneden."

Vers vs industrie
Volgens hem zijn er veel verhalen dat er mogelijk te weinig aardappelen gaan zijn. "Dat speelt mee in het hoofd van de teler die moet verkopen." Hij geeft aan dat het een opvallende situatie is. "Vaak zie je dat de prijzen voor de versmarkt hoger uitvallen dan de industrie, maar nu is de vraag op de versmarkt laag. Op dit ogenblik gaan de consumptierassen voor de versmarkt goedkoper weg." Dit heeft te maken met een combinatie van factoren. "Allereerst is er nu weinig vraag en daarnaast zijn het rassen die enkel voor de versmarkt gebruikt kunnen worden en niet voor de industrie. De vraag vanuit de industrie is dan weer beter, maar vooraleer een teler iets aan kan bieden, moet hij er op toe zien dat hij aan zijn contractvolumes kan voldoen. Met de lage opbrengsten van dit seizoen is dit niet voor elke teler een sinecure. Velen hebben meer gecontracteerd dan ze uiteindelijk gerooid hebben. Voor die mensen wordt het niet genieten."Vooruitblik
Het vroeg of laat planten van de nieuwe oogst gaat straks ook een bepalende factor worden, ziet Jan. "Tot dan zie ik geen verandering in de markt komen. Stel: we hebben een laat voorjaar, dan gaan we die 25 euro op z'n minst behouden. Mogelijk komt er zelfs nog wat bij. Hebben we een normale pootdatum, dan is het moeilijk voorspellen. Dan durf ik niet te zeggen dat het goed gaat eindigen.

Omgekeerde wereld
Momenteel wordt er ook geïmporteerd uit andere landen. "Er komen aardappelen uit Duitsland, Engeland en Polen. De industrie zit niet stil, ze zoeken oplossingen en halen hun product ergens anders vandaan. De oogst in West-Europa was over het algemeen slecht, in Oost-Europa goed. Maar die maken er minder geld voor. Het is echt de omgekeerde wereld dit jaar: in plaats van west naar oost gaan we dit jaar van oost naar west. De voornaamste reden is de prijsverhouding.

Amper export
In de Primeur van oktober zei Jan dat hij geen drukke vrije markt verwachtte vroeg in het seizoen. "En dat is waarheid geworden. De vraag valt tegen. Er is amper export omdat we te duur zijn en voor dat vele geld dan nog eens een kwalitatief minder product aan moeten bieden. Vergeleken met andere regio's in Europa is de prijs erg hoog, dus zal er toch iets moeten gebeuren om de pure exportrassen straks kwijt te raken. Je ziet het nu al gebeuren dat handelaren die een maand geleden hoog inzetten, hun prijs vandaag toch al ietwat hebben verlaagd om toch maar eens iets te doen. Ze voelen dat het moeilijker wordt dan eerder gedacht. Het is nog altijd veel geld dat ze beuren, hoor. Maar het is niet de industrieprijs."

Voor meer informatie:
Jan van Luchene
Bruwier Potatoes n.v.
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T +32 56 61 33 33
F +32 56 61 30 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven