Gojibessen uit het Italiaanse Lazio

In de uitlopers van de Castelli Romani bevindt zich één van de belangrijkste tuinbouwgebieden in Lazio. De streek is beroemd vanwege zijn kwaliteitsproducten zoals wijnen, truffels, paddenstoelen en een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. De producten danken hun uitmuntende kwaliteit aan de bodem, die rijk is aan kalium en fosfor en aan het gunstige microklimaat.

Rechts: verse gojibessen hebben antioxiderende eigenschappen. De bessen kunnen als tussendoortje worden gegeten of bij ijs en in smoothies. Vanwege hun heerlijke zoete smaak zijn de bessen in allerlei gerechten te verwerken. Nieuwsgierigen kunnen de bessen nu proeven op de bedrijfsfaciliteit.

De Italiaanse provincie bevindt zich op dezelfde breedtegraad als de Chinese provincie Ningxia, waar de gojibessen die nu op de internationale markt zijn, geteeld worden. Gojibessen zijn een superfruit met goede organoleptische kenmerken en vele gezonde eigenschappen.

Volgens de legende was er in de zevende eeuw een bron in een boeddhistische tempel in de Himalaya waarin rijpe bessen vielen. De monnik, die dagelijks water uit deze bron dronk, had een lang en gezond leven...

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw schreven nieuwe onderzoeken de levensverlengende eigenschappen van goji toe aan de stoffen die deze bessen bevatten.Jams worden bereid door middel van vacuümconcentratie bij lage temperaturen zodat de organoleptische eigenschappen bewaard blijven. 

De Lycium barbarum is de plant die gojibessen produceert, Het is een vaste plant die zijn oorsprong heeft in de Himalaya. De struik kan tot drie meter hoog worden, heeft felgroene bladeren en is bestand tegen vorst en wind. Blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat de bessen nog meer gezonde stoffen produceren.


Het team in Terramata: Francesco, Massimo, Gaia, Guido en Bruno

"We telen al gojibessen sinds 2013 zonder gebruik te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest. Tot voor kort werden gojibessen uitsluitend in China geproduceerd en van daaruit over de hele wereld geëxporteerd in gedroogde vorm of als sap. Uiteraard gaat bij deze processen een deel van de kwaliteit verloren en ook het milieu ondervindt hier nadeel van. Ik zie geen enkele reden waarom wij ze niet in eigen land zouden telen waarbij we kunnen profiteren van het klimaat.""Italian Goji werd opgericht door jonge telers, die dit innovatieve teeltproject graag een kans gaven. Het project is een uitkomst voor mensen die de gezonde eigenschappen van dit fruit kennen en de bessen graag vers willen eten."


"Na de bodem, weersomstandigheden en geografische ligging onderzocht te hebben, werden er in 2013 1.000 struiken aangeplant. We hebben hiervoor de sterkste en gezondste planten uitgekozen en inmiddels hebben we 1.300 struiken met een opbrengst van 10 ton."

Druk op Play om een video over de bloei van Lycium barbarum te bekijken.


"De volumes zijn groter dan verwacht en de kwaliteit is hoog. We zijn er dus eindelijk in geslaagd gojibessen in Italië te telen."

De chilipeper-Gojisaus wordt bereid met vers geplukte bessen. Het product kan gebruikt worden als broodspread of bij pasta's, risotto, vlees- en visgerechten.

De saus werd ontwikkeld in samenwerking met Azienda Terramata en is vrij van kleurstoffen, verdikkings- en conserveermiddelen en is bovendien glutenvrij.


Contact:
Italian Goji
Via Radicofani
00030 San Cesareo (RM)
Cell.: (+39) 392 8934208
Email: info@italiangoji.com
Web: www.italiangoji.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven