Kees Havenaar, Frutas Luna:

"December kan een leuke maand woorden voor Spaanse kasgroenten"

Tholen - Het Spaanse kasgroentenseizoen is alweer een aantal weken onderweg. Kees Havenaar van Frutas Luna geeft zijn update over de huidige marktsituatie. Van ongekend goede prijzen voor aubergines, tomaten en komkommers tot de paprikamarkt die na goede weken weer fors is teruggelopen. "Het zal er om hangen wat de aanvoeren gaan doen, maar als die zo blijven als nu, kan december een leuke maand worden!"

Tomaten
"Tomaten zijn zeer beperkt beschikbaar. Alles is wat later, dus de prijzen zijn op dit moment skyhigh van zowel tros, los en pruim. Of dit allemaal reële prijzen zijn ten opzichte van de vrije handel is nog maar de vraag. Bij tomaten heb ik wel het gevoel dat het nog wel even voortduurt", zegt Kees.

Komkommers
"Ook komkommers zijn er minder door de koude nachten in november en de donkere dagen. Ook de late komkommers zijn wat vertraagd. Dit heeft ongekende goede prijzen tot gevolg. Er zijn te weinig komkommers voor de programma's en die kopen de handelaren weer leeg en zo blijft de komkommer duur. Al denk ik dat de prijs nu haar hoogtepunt wel gehad heeft, maar het product zal duurder blijven dan voorgaande jaren", verwacht Kees.

Paprika's
"De paprikamarkt is twee weken leuk geweest, maar ook dat is achterhaald. Door de regen en de feestdagen stegen ze behoorlijk, maar dat is nu voorbij. Ik verwacht dat de prijs de komende dagen gewoon weer onder de euro gaat. De vraag is bijna nul, maar dat komt ook dat nu her en der Israëlische paprika's opduiken voor veel lagere prijzen dan vanuit Spanje. Voor paprika's voorzie ik een moeilijk jaar, althans dit seizoen. Maar zoals altijd komt er altijd weer een maand die alles weer goedmaakt. Of dit nu februari of maart wordt, is moeilijk te zeggen en wordt bepaald door het weer."Aubergines en courgettes
"Ja dat is toch wat. Aubergines verkopen op 16/17 euro en dat niet één dag, maar dat is nu al een week zo! Het is moeilijk in te schatten wat er verder gaat gebeuren. Er is gewoon weinig product en ik voorzie ook geen lawines van aubergines de komende weken. De aanvoer zal best iets stijgen, maar ik zie het prijsniveau niet zomaar terugvallen naar 7 euro. Courgettes blijven gewoon een klimaatgevoelig product. Zo staat het op 10 euro en een week daarna op 5 euro. Nu is de prijs best stabiel. Net als bij de aubergines geldt dat er gewoon te weinig product is door de laatste donkere dagen", besluit Kees.Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven