Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hitte en stof uitdagingen voor Namibische druiventeelt

Aussenkehr is het grootste teeltgebied voor druiven in Namibië. De ontwikkeling van de druiventeelt is hier slechts 20 jaar geleden begonnen, waardoor dit nog een relatief nieuw teeltgebied is. De vallei geeft nog steeds de indruk van een afgelegen grensstad, die ver verwijderd is van de bewoonde wereld. Qua seizoen is dit het vroegste teeltgebied van het zuidelijke halfrond. Hierdoor kunnen telers in dit gebied voordeel halen uit de Europese markt, die op dat moment nagenoeg leeg is.

zicht op een gedeelte van de vallei met op de achtergrond de Oranje Rivier

Ideale omstandigheden

De weersomstandigheden van Aussenkehr zijn ideaal voor de druiventeelt. Er heerst hier een heet en droog woestijnklimaat, waar zelden neerslag valt. Daardoor is er minder noodzaak voor gewasbeschermingsmiddelen, hoewel dit ook betekent dat een vaste watervoorraad van essentieel belang is. Het water wordt aangevoerd door de Oranje-rivier, die voorheen altijd voor een ruime hoeveelheid aan water zorgde.

Seizoensarbeiders bouwen eenvoudige huisjes van riet uit de rivier. Ze willen zo eenvoudig mogelijk wonen om zoveel mogelijk geld mee naar huis te nemen

Sinds dit jaar is daar echter een einde aan gekomen. Het waterniveau van de rivier staat op zijn laagste punt ooit. Telers wachten op water dat in Zuid-Afrika is vrijgegeven en daarvandaan naar de vallei moet komen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit water het teeltgebied bereikt. Namibië heeft voor water een overeenkomst gesloten met Zuid-Afrika. Volgens afspraak wordt het water alleen vrijgegeven als het in de vallei echt nodig is, maar omdat er op dit moment ook in Zuid-Afrika sprake is van een droogte duurt dit nu iets langer.

De productie van sommige druivenrassen per hectare is hier heel hoog: 6.000 kartons en meer

Water is echter niet de grootste zorgenpost voor Aussenkehr. Teeltbedrijven die uit willen breiden hebben elektriciteit nodig voor de pompen waarmee water naar de wijngaarden wordt gestuurd en waarmee de magazijnen van energie worden voorzien. Vorig jaar zijn er wegens black-outs verbeteringen doorgevoerd in het energienetwerk van de regio, waardoor er in het seizoen tot nu toe geen incidenten met stroomuitval zijn geweest. Er is een nieuwe energiecentrale gebouwd die binnenkort in werking moet gaan. Hierdoor kunnen telers in de komende jaren hun plantages uitbreiden.

Veel seizoenswerkers

Arbeidskrachten zijn hier geen probleem. Elk jaar komen veel seizoenswerkers vanuit het noorden van Namibië naar Aussenkehr voor de druivenoogst. Per jaar zijn dit meer dan 20.000 werknemers. Ze bouwen huizen met behulp van riet uit de rivier, waardoor geïmproviseerde dorpen ontstaan die bewoond worden door zowel permanente werknemers als seizoenswerkers.

Onder de telers zijn er veel verschillen met betrekking tot hoe de druiven worden verpakt. Sommige telers gebruiken geavanceerde systemen, terwijl andere telers zich uitbreiden door op het veld de druiven te verpakken. Beide vormen van aanpak hebben zo hun eigen voordelen.

Stof en hitte
Naar verluid zijn de grootste uitdagingen in Aussenkehr het stof en de hitte. Het droge klimaat en de onverharde wegen zorgen samen met de hete winden voor een erg stoffige omgeving. Naar verwachting is het huidige seizoen wat korter. Veel van het productievolume komt tegelijkertijd binnen. De kwaliteit is echter erg goed.
Publicatiedatum: