Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alles wat verbonden is met internet, moet worden beveiligd

Cyberaanvallen zijn tegenwoordig wel heel gemakkelijk

Als het gaat om beveiliging van bepaalde systemen zijn veel mensen nog vrij naïef. Als consumenten iets via Google zoeken en ze vinden het niet, denken ze dat niemand het kan vinden. Dat is zeker niet waar, aldus de maker van Shodan, de meest optimale en 'enge' zoekmachine binnen internet. In tegenstelling tot Google, die met name websites zoekt, navigeert Shodan het internet achter de kanalen. Het is een soort 'donker' Google, op zoek naar servers, webcams, printers, routers en alle andere zaken die verbinding hebben met internet. Shodan is 24/7 actief en kan informatie verzamelen van ongeveer 500 miljoen aangesloten apparaten en diensten per maand. Het is verbluffend wat er allemaal gevonden kan worden met een eenvoudige zoekopdracht. Talloze verkeerslichten, beveiligingscamera's, apparaten en verwarmingssystemen zijn aangesloten op het internet en makkelijk te vinden.



Het gevaarlijke is dus dat deze zaken, die aangesloten zijn op internet, vaak amper of helemaal niet beveiligd zijn. Met een beetje kwade wil kan er dus zo worden ingebroken en dat gaat heel makkelijk. Met één druk op de knop kan er een ijsbaan worden ontdooid en een wasstraat worden uitgeschakeld. Dit zijn nog vrij onschuldige voorbeelden. Als dit in verkeerde handen valt, zullen de voorbeelden minder positief zijn. Er kan echt schade worden aangericht. En daar moeten we allemaal alert voor zijn. Cyberaanvallen zijn tegenwoordig veel dichterbij dan je zou denken! Zorg er dus voor dat al je apparaten die aangesloten zijn op internet, zijn beveiligd met een wachtwoord. En dat je wachtwoord niet wachtwoord1 is, want daar komen hackers ook zo achter.

Bron: CNN
Publicatiedatum: