Meer Mexicaanse avocado’s verwacht

Tholen - Mexico oogst dit seizoen 1,8 miljoen ton avocado's. Daarmee valt de oogst hoger uit dan vorig jaar. De groei is er ondanks de vorst en lage temperatuur in maart van dit jaar in Michoacan. De streek is veruit de belangrijkste productieregio voor de avocado's en heeft een aandeel van 80 procent in de Mexicaanse avocadoteelt, blijkt uit een recent rapport van USDA.

In totaal telt Mexico in 2016/2017 203.732 hectare avocadoteelt. Dat is een stijging van 8,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In verschillende Mexicaanse regio's investeren telers in uitbreiding van het areaal. Dat wordt gestimuleerd door de goede vraag en prijs van de Hass avocado's wereldwijd. Dat ras valt in de smaak door onder andere de goede houdbaarheid. Andere rassen die geteeld worden, zijn Fuerte, Criollo, Bacon, Pinkerton, Gwen en Reed.Illegale aanplant
Het areaal in Michoacan, de belangrijkste regio, is versnipperd over kleine plantages van vijf tot tien hectare. De telers investeren echter wel in de teelt. Afhankelijk van de technische mogelijkheden die gebruikt worden, ligt de gemiddelde opbrengst tussen de 8 tot 10 ton en 14 tot 16 ton per hectare. Gemiddeld over heel Mexico ligt de opbrengst op 9 ton per hectare.

Volgens lokale kranten daalt het areaal bos in Michoacan. Belangrijke oorzaak daarvoor is, naast de illegale houtkap, illegale uitbreiding van de avocadoteelt. Deze illegale uitbreidingen worden afgekeurd door de autoriteiten, maar door de goede prijzen die de avocado's op de wereldmarkt krijgen, is het voor telers aantrekkelijk om meer avocado's te planten. Het risico van vervolging nemen de telers voor lief. De federale aanklager zet zich in om de uitbreidingen tegen te gaan. Daarnaast lopen er verschillende projecten in het gebied om bossen aan te planten.

Binnenland minder belangrijk
De consumptie in Mexico is afhankelijk van de wereldmarkt. Telers die kunnen exporteren geven de voorkeur aan afzet op de internationale markt. Daar ligt de prijs hoger dan op de binnenlandse markt. Voor 2016/2017 staat de binnenlandse consumptie op 600.000 ton, maar onder invloed van de wereldmarkt kan dat cijfer veranderen. Vorig jaar viel de consumptie bijvoorbeeld lager uit door een goede exportmarkt en een kleinere vraag met hogere prijzen op de binnenlandse markt. volgens de telers is de gemiddelde consumptie gedaald van 8 kilo naar 6,8 kilo per hoofd van de bevolking.

In de ramingen spreekt men over 1 miljoen ton export in 2016/2017. De exporteurs rekenen op een goede vraag op de internationale markt. In het algemeen pakt de devaluatie van de peso tegen de dollar goed uit voor de export. Het voorgaande seizoen steeg de export ook.

VS veruit belangrijkste

Tussen juni en augustus stegen de prijzen op de wereldmarkt als gevolg van de wisseling in seizoenen. Daardoor was er minder volume beschikbaar. In oktober liep onenigheid tussen telers en verpakkers uit op een staking. Dat vertraagde de oogst, wat zich direct vertaalde in een hogere prijs op de wereldmarkt. Kleine en middelgrote telers blokkeerden wegen in Michoacan. De telers hadden verschillende eisen. Ze verdachten de handelaren er onder andere van dat de exportprijzen en de telersprijzen niet overeen kwamen.

Belangrijkste afnemer van de Mexicaanse avocado's zijn de VS. Het land is goed voor 77 tot 79 procent van de export. Japan en Canada zijn twee andere strategische markten. De Aziatische eilandengroep heeft een aandeel van 9 procent. Canada tekent voor 6 procent aandeel in de Mexicaanse export. Daarnaast is er wat export naar Frankrijk en Spanje. Michoacan is momenteel de enige provincie die toestemming heeft om de Hass avocado's naar de VS te exporteren. De regio Jalisco is bezig om die vergunningen in de wacht te slepen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven