Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Controle van artikeldata een must voor AGF

Volgend jaar start GS1 Nederland met het controleren van artikelgegevens van verpakte AGF in GS1 Data Source. Tijdens een interactieve informatiesessie op het EU Fresh Info Forum gingen Harvest House, Sligro en GS1 in op het thema datakwaliteit in de AGF-sector.

Dagvoorzitter Harrij Schmeitz zet meteen de toon van de anderhalf uur durende sessie over datakwaliteit in de AGF-sector. "Datakwaliteit staat voor mij gelijk aan productkwaliteit. Onze producten zijn immers niets waard zonder data. Dan weten we niet waar ze vandaan komen, niet of het biologisch geteeld zijn, helemaal niets", aldus de directeur van Frug I Com, de organisatie achter het jaarlijks terugkerende EU Fresh Info Forum dat vorige week plaatsvond.



De uitdaging voor AGF

Datakwaliteit vormt voor de AGF-sector een grote uitdaging. Tom Bouwman, supply chain manager van Harvest House op het forum: "Neem alleen al het enorm groeiende aanbod van nieuwe variëteiten en combinaties van verschillende producten" Hij geeft toe dat Harvest House nog flink aan de slag moet met datakwaliteit. "Elk nieuw artikel wordt nu op vijf plekken ingevoerd. Dat betekent niet alleen extra werk, maar ook extra kans op fouten. Dat moet anders, net als ons totale artikelbestand waarin veel vervuiling zit. We hebben 800 artikelen in dat bestand, maar slechts 350 daarvan zijn artikelen die we actief voeren. We hebben dus nog veel te doen, maar we worstelen intern nog met de vraag wie het voortouw neemt en wie wat gaat doen."

Verschuiving naar consumentenformatie
Hoe lastig datakwaliteit ook te organiseren is, het is een must. Dat maakt Birgitta de Gruijter, sector manager levensmiddelen van GS1 Nederland, de toehoorders onomwonden duidelijk. "Wij zijn ooit begonnen om via GS1 Data Source logistieke data zoals afmetingen en gewichten uit te wisselen. Die data waren vooral bedoeld om processen van retailers te optimaliseren. De fouten die daarin zaten, konden de retailers met wat improvisatievermogen nog wel verwerken. Dat lukt niet meer nu de toepassing van de datapool veel meer naar consumenteninformatie verschuift. Denk aan alle informatie over ingrediënten, allergenen en voedingswaarden die direct online doorgeplaatst worden. Retailers kunnen die data niet meer allemaal handmatig controleren en aanpassen. Dat is niet meer te doen."

Alle data controleren is té arbeidsintensief
Namens Sligro Food Group hamert data-architect Theo Vermeer op het belang van datakwaliteit. "Data dienen volledig, consistent en juist te zijn. We controleren alle data op de eerste twee punten, maar aan het derde punt komen we niet toe. Het is gewoon te arbeidsintensief om te controleren of elk ingrediënt correct staat vermeld". Theo Vermeer kan niet wachten totdat leveranciers verdere stappen zetten op het gebied van datakwaliteit. "Wij willen niet alles blijven controleren. Het liefst zetten we alle informatie direct door naar de klant." Hij wil het liefst nog veel meer informatie via GS1 Data Source ontvangen. "Maar de kwaliteit van de logistieke data en etiketinformatie moet dan eerst wel op orde zijn."
Wat kunnen leveranciers verwachten?

Het programma DatakwaliTijd 2.0 moet de kwaliteit van artikelgegevens in GS1 Data Source duurzaam verbeteren. De Gruijter legt uit dat het programma rust op een aantal pijlers:
  • "De eerste is duidelijkheid: willen we de datakwaliteit verbeteren, dan moeten we streng zijn op de standaard. Dat betekent ook dat geen enkele ruimte voor eigen interpretatie mag bestaan. In januari vindt er met een aantal vertegenwoordigers uit de AGF-sector nog een meeting plaats om de laatste puntjes op de i te zetten voor specifieke verpakkingen."
  • "De tweede pijler vat ik samen onder de noemer 'goed begonnen is half gewonnen'. Wij proberen om bij invoer zoveel mogelijk fouten te voorkomen".
  •  "De derde pijler heeft de grootste impact op de leveranciers, ook in de AGF-sector. GS1 start namelijk met het controleren van de data van nieuwe verpakte producten en wijzigingen in de data in daarvan. Een Data Management Service gaat producten wegen en nameten en controleren of de artikelgegevens goed in de datapool staat. Losse AGF-producten worden niet fysiek gecontroleerd omdat afmetingen en gewichten daarvan in de praktijk minder belangrijk zijn en ze geen etiketinformatie hebben."
  •  "En tot slot bieden we leveranciers alle nodige support met een team accountmanagers. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in een datawarehouse waarmee we voor elke leverancier een rapportage over zijn datakwaliteit kunnen uitdraaien."
Fysieke controles van start in 2017
De Gruijter: "Ik wil alle leveranciers in de AGF-sector vragen om nu nog eens goed naar hun data en processen te kijken voordat we - naar verwachting - in februari starten met de fysieke controles van producten."

Kijk hier voor meer informatie over DatakwaliTijd 2.0.


Bron: GS1
Publicatiedatum: