Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Hardheid Conference in supermarkten laat soms te wensen over

Sinds 2011 meet de NFO om de 2 maanden de kwaliteit van Elstar en Conference in het winkelschap. Hiervoor maakt de organisatie gebruik informatie van fruittelers, Fruitconsult, CAF en Alliance. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in kwaliteit op consumentenniveau en hiervan te leren om de positie van beide rassen te versterken.

Elstar
De hardheden Elstar bij aankoop bleken goed, net als het gemiddelde uitstalleven.
De mate van bloskleur blijkt in deze periode nog steeds een aandachtspunt. Ook het uitstalleven gemeten op niveau van individuele vruchten toont aan dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering. In slechts 40 procent van de supermarkten werd een monster getrokken waarvan nagenoeg alle appelen (meer dan 16 van de 20 in totaal) een goed uitstalleven hadden. In ruim de helft van de supermarkten is het uitstalleven van 1 op de 4 appelen onvoldoende.

Conference
Voor Conference blijken de hardheden in de supermarkten erg divers. Verruwing lijkt dit jaar geen probleem. Naast hardheid is sorteerschade een groot aandachtspunt. Het feit dat sommige vestigingen het goed doen, laat zien dat goede kwaliteit Conference op de winkelvloer niet onmogelijk is.

Periode na oogst aandachtspunt
De periode kort na de nieuwe oogst is benoemd tot grootste aandachtspunt door de afzetpartijen in de Trekkersgroep Elstar/Conference. Er was veel variatie in kwaliteit en ook de verschillen in kwaliteit tussen ketens groeien. De monitor spreekt ook van een positieve trend in de afzetcijfers richting supermarkten en meer aandacht voor Hollands product.

Besproken is dat de potentie van het ras Elstar onvoldoende wordt benut en mindere kwaliteit nog steeds de gemiddelde prijs drukt van betere kwaliteit. Benadrukt is dat vernieuwing van de Elstar aanplant naar nieuwe egaal rode mutanten een verbeteringslag kan betekenen. Daarvoor is echter vertrouwen in dit ras een noodzaak.

Bron: NFO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven