Week 46

Spanje: Tuinbouwaanbod Andalusië beperkt door lage temperaturen

Het aanbod van tuinbouwproducten wordt in Andalusië beperkt door de lage temperaturen, terwijl de vraag toeneemt. De tomatenoogst loopt hierdoor vertraging op. 

Een rapport van week 46 (14-20 november) van het Prices and Markets Observatory van de Regionale Overheid van Andalusië toont aan dat Coeur de Boeuf tomaten (€0,91/kg), langdurig houdbare tomaten (€0,40/kg) en pruimtomaten (€0,68/kg) allemaal iets duurder zijn geworden. De langdurig houdbare tomaten zijn wel het goedkoopst. Trostomaten kosten €0,52/kg, ongeveer gelijk aan vorige week. 

Het tomatenseizoen in Oost-Europa is voorbij. Polen importeert nu vooral vanuit Spanje, maar ook vanuit Nederland. Het aanbod in Nederland was deze week laag, omdat de oogst ten einde komt. Hierdoor wordt de vraag naar Spaanse tomaten groter. 

Er zijn steeds meer producten die het hele jaar geproduceerd kunnen worden. 

Paprika's
De prijzen zijn gedaald tot €0,56/kg. Ook het aanbod is iets kleiner dan de week ervoor. Vooral de gele paprika en de Italiaanse rassen zijn in prijs gedaald. Halverwege november is het Nederlandse seizoen voorbij en wordt het Spaanse marktaandeel groter in Centraal Europa. Op dit moment is er verder weinig buitenlandse concurrentie voor de Spaanse paprika. 

Komkommers
Het tekort aan komkommers van het Almeria-ras heeft gezorgd voor een flinke toename in de prijs tot €0,84/kg. Prijzen voor consumenten zijn wel meer dan €1/kg, wat de consumptie zou kunnen verminderen. Het tekort aan komkommers wordt veroorzaakt door vroege overplanting van de komkommers door veel telers. Dit leidde tot een kleiner teeltoppervlak voor de Almeriaanse komkommers.

Courgettes
Courgettes zijn samen met komkommers, aubergines en sperziebonen het meest kwetsbaar wanneer de temperaturen laag zijn. Daarom hebben veel producenten besloten vroeg over te planten om zich voor te bereiden op de volgende oogst. Dit, samen met het New Delhi virus in Marokko, heeft geleid tot een klein aanbod van courgettes.

Aubergines
Het teeltoppervlak van aubergines was dit jaar kleiner en door het slechte weer kon er niet vaak geoogst worden. Hierdoor was het aanbod lager en de prijzen hoger, tot wel €0,92/kg. Door de lage temperaturen in Centraal Europa is de vraag naar aubergines toegenomen, terwijl er geen lokaal aanbod meer is. 

Sperziebonen
De prijzen van sperziebonen zijn in de tweede helft van november gestegen tot wel €2,13/kg. Het aanbod in Almeria is lager in de wintermaanden en in de regio van Granada zullen verschillende telers ook maar weinig produceren tot januari.

Marokko
In week 46 exporteerde Marokko 6.207 ton tomaten naar de EU, 7% minder dan de voorgaande week. In de eerste 20 dagen van november heeft Marokko een totale hoeveelheid van 18.275 ton tomaten geëxporteerd naar de EU, 2% minder dan het jaar ervoor. Tot nu toe is 48% van de toegestane maandelijkse hoeveelheid geëxporteerd.

Er is in dezelfde week 565 ton courgettes naar de EU geëxporteerd, 7% minder dan de week ervoor. De verspreiding van het New Delhi virus is vertraagd door de lage temperaturen, maar de oogst is al aangetast. 


Bron: valenciafruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven