Het verhaal achter de overname van Hamburg Süd

De Duitse Oetker-Groep maakt bekend dat zij na meer dan 80 jaar stopt met haar werkgebied scheepvaart en dat zij Hamburg Süd met alle activiteiten, dochterbedrijven en een aanzienlijk bedrijfsvermogen zal verkopen.
 
Na intensieve gesprekken met meerdere geïnteresseerde partijen werd er een voorlopig contract met Maersk Line A/S, Kopenhagen, Denemarken ondertekend. In de komende weken zal parallel aan de uitvoering van due diligence een koopcontract onderhandeld worden. Aansluitend moet het plan ter overname aangemeld worden bij talrijke mededingingsinstanties. Er moet vanuit worden gegaan dat de overname op zijn vroegst eind 2017 rond zal zijn.
 


De mondiale containerlijnscheepvaart maakt bij een stijgende overcapaciteit sinds jaren grote verliezen. Desondanks heeft Hamburg Süd zich vergeleken bij haar concurrenten goed staande weten te houden. Ze is duidelijk sterker gegroeid dan de markt en heeft de uitbreiding van haar netwerk evenals haar scheeps- en containervloot grotendeels uit de eigen cashflow gefinancierd.

De eigenaren en directie van Hamburg Süd moeten echter voor kennisgeving aannemen dat de actieve deelname aan het momenteel plaatsvindende consolideringsproces van de branche een nog grotere kapitaalbehoefte naar zich toe zou trekken. Dit zou bovendien de risicospreiding binnen de Oetker-Groep verstoren. De Oetker-Groep heeft daarom besloten om Hamburg Süd uit handen te geven aan een nieuwe eigenaar. De mondiale marktleider Maersk is volgens hen de ideale partner om het succesvolle bedrijfsmodel van de rederij in stand te houden en verder te ontwikkelen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven