"We strijden tegen iedere vorm van onwettige arbeid"

Argentijnse fruitteler beschuldigd van slechte arbeidsomstandigheden

Vorige week berichtte een Argentijnse krant dat er bij een controle in Concordia 16 arbeiders werden ontdekt waarvan de woon- en arbeidsomstandigheden in strijd waren met de Argentijnse wetgeving. Deze arbeiders waren werkzaam op blauwebessenplantages, waaronder die van Extraberries de Concordia.In een verklaring heeft Extraberries bekendgemaakt dat deze omstandigheden buiten de directe verantwoordelijkheid van het bedrijf vallen. "In drukke periodes hebben we zo'n 15 arbeiders per hectare nodig en dat is veel. De meeste telers huren hun personeel in via bemiddelaars, die eveneens verantwoordelijk zijn voor het vervoer en de huisvesting van de werknemers," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

"Bovendien hebben deze seizoenskrachten voor alle grote blauwebessentelers in de regio Concordia gewerkt en niet alleen voor ons. We betreuren de situatie. We werken met streng geselecteerde bemiddelaars, die geregistreerd zijn in het Provinciale Register van Dienstverlenende Bedrijven, wat betekent dat zij door de provincie gecontroleerd worden. Zo weten we zeker dat werkomstandigheden en woonfaciliteiten aan de wettelijke eisen voldoen."

Extraberries de Concordia is bovendien de enige blauwebessenproducent die actief deelneemt aan het netwerk van bedrijven dat zich inzet tegen kinderarbeid van CONAETI, een instituut van het Argentijnse ministerie van Arbeid. Het bedrijf is ook actief lid van de Argentinian Blueberry Committee (ABC) die eveneens aangesloten is bij het CONAETI-netwerk. "We strijden tegen elke vorm van arbeid die niet aan de wettelijke normen voldoet en door onze deelname aan deze organisatie geven we blijk van onze principes," aldus de woordvoerder.

Voor meer informatie:
Extraberries SA

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven