"Met deze informatie doelgericht beslissingen maken over gewas"

App met satellietbeelden voor Belgische aardappelsector

Tholen - Er bestaan veel initiatieven op het gebied van precisielandbouw. De Belgische aardappelsector gaat vanaf volgend jaar gebruik maken van satellietwaarnemingen. "We zijn al een tijdje met dit project 'Watch iT Grow' bezig en in februari 2017 zullen wij een nieuwe app introduceren", vertelt Isabelle Piccard van VITO Remote Sensing, één van de deelnemende organisaties. Samen met Belgapom, CRA-w en de Universiteit van Luik werken ze aan een applicatie, die gebruik maakt van satellietbeelden gecombineerd met grondmetingen en klimaatinformatie. "Op deze manier kunnen aardappeltelers zelfstandig, eenvoudig en snel de groei en ontwikkeling van zijn aardappelteelt op een efficiënte manier opvolgen en al vroeg in het seizoen de opbrengst inschatten. We laten hier de mogelijkheid zien voor aardappelen, maar ook voor andere producten is dit te ontwikkelen."Eerste jaar gratis
"Het eerste jaar kunnen aardappelproducenten nog gratis meedoen. We hebben namelijk diverse sponsors. Elke teler heeft haar eigen aardappelveld of meerdere velden. Met behulp van de satellietbeelden kan heel nauwkeurig worden gezien hoe het gewas er bij staat. De beelden kunnen ook worden gecombineerd met weergegevens en er kan worden ingezoomd op het perceel. Met de informatie die de teler ontvangt, kan hij zelf doelgericht beslissingen maken over zijn gewas. Door nog sneller te kunnen schakelen, kan zijn jaarlijkse netto-opbrengst zelfs hoger uitvallen. Het opbrengstmodel wordt gemaakt van alle informatie die wordt aangeleverd, waaronder ook staalnames van verschillende producenten.""Onderzoekers uit Vlaanderen en Wallonië hebben met financiële steun van BELSPO (Federaal Wetenschapsbeleid) samen met de aardappelhandel en verwerking, een webgebaseerd geo-informatieplatform opgezet. Alle beschikbare gegevens met betrekking tot de aardappelteelt zullen in dit platvorm worden samengebracht en kan telkens worden aangevuld. De data in de app is verzameld door grondwaarnemingen, observaties vanuit de lucht (met behulp van drones), als observaties vanuit de ruimte (met satellieten). De applicatie kan worden uitgebreid met diverse andere data."


Isabelle Piccard van VITO Remote Sensing tijdens Interpom Primeurs voor de satelliet.

Watch iT Grow zal begin 2017 officieel gelanceerd worden onder www.watchitgrow.be
 
Voor meer informatie over het platform kan u contact opnemen met Jürgen Decloedt (VITO Remote Sensing – jurgen.decloedt@vito.be).
Voor algemene informatie over het project kan u terecht bij Romain Cools (Belgapom - romain.cools@fvphouse.be).


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven