Overstromingen Italië treffen citrusteelt en infrastructuur

Het slechte weer dat een aantal regio's in Italië de laatste dagen teisterde, heeft ook schade aangericht in Ribera, een streek die beroemd is vanwege de sinaasappelteelt.

FreshPlaza sprak met Giuseppe (Peppe) Pasciuta (op de foto), Voorzitter van het Consorzio di Tutela dell'arancia di Ribera DOP:
"Op zaterdag 26 november hebben we de plantages geïnspecteerd. Van de in totaal 6.300 hectare waren slechts 300 hectare zwaar beschadigd. Helaas is bij een klein aantal telers de volledige productie verloren gegaan."

Boven en onder: ondergelopen sinaasappelplantages."De slechte staat van de wegen is echter zorgwekkender. Als deze niet hersteld worden, is het onmogelijk om producenten te bereiken waardoor de oogst van de Naveline, die tien dagen geleden aangevangen is, vertraging oploopt."
In de nacht van 24 op 25 november werden de gemeentes Ribera, Calamonaci, Villafranca, Burgio, Caltabellotta en Sciacca getroffen door een wolkbreuk. "We hebben dit niet aan zien komen. Er werd 3 tot 8 mm regen voorspeld maar in plaats daarvan viel er in drie uur tijd ruim 150 mm." 

Bovendien is de rivier de Verdura op diverse plaatsen buiten haar oevers getreden waardoor akkers ondergelopen zijn en aardverschuivingen zijn ontstaan.
 
Bekijk een video van de overstroming:


"We onderhandelen al jaren over het herstel van plattelandswegen. Misschien dat het probleem nu eindelijk eens aangepakt wordt."De gemeente Ribera werkt samen met de civiele bescherming aan het herstellen van de wegen. Het mogen dan kleine wegen zijn, ze zijn in veel gevallen wel de enige route waarlangs fruitteeltbedrijven te bereiken zijn.


Voorafgaand aan de hevige regenval kampte de regio met een periode van aanhoudende droogte die duurde van april tot november waardoor telers zich genoodzaakt zagen te irrigeren. "We hebben het fruit 10 tot 12 keer geïrrigeerd en hierdoor zijn de Washington Navel en Brasiliano sinaasappelen eerder gerijpt. Normaal gesproken zijn zij pas rond 10 december rijp."


"Om deze reden is het nog belangrijker dat de geblokkeerde wegen vrijgemaakt worden zodat de vroege oogst Naveline afgevoerd kan worden. Doorgaans worden zij voor december verkocht voordat de rassen Washington en Brasiliano op de markt komen."
"De kwaliteit is uitstekend en de Brixwaarde hoog. De verwerkers zijn al aan de productie begonnen en we zullen gedurende het hele seizoen sinaasappelen aan kunnen voeren ondanks de geleden verliezen van de afgelopen dagen en de productiedaling van 20% als gevolg van de droogte."Het grootste gedeelte van de productie zal het gehele seizoen verkrijgbaar zijn.

For further information:
Consorzio di Tutela Arancia di Ribera DOP Riberella
Via Quasimodo
92016 Ribera (AG)
Tel.: (+39) 0925 5615221
Cell.: (+39) 339 7358793
Email: info@riberella.it
Web: www.riberella.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven