NEPG: aardappeloogst dit jaar bijgesteld naar 24,5 mln ton

De officiële NEPG oogstprognose is deze week naar beneden bijgesteld voor de 5 NEPG-landen. De totale oogst voor dit jaar wordt ingeschat op 24.551.000 ton. Dat is 3 procent lager dan vorig jaar en 3,6 procent dan het vijfjarig gemiddelde. De hoeveelheden zijn bruto cijfers. De belangrijkste redenen voor de matige oogst zijn de natte en koude weersomstandigheden in het voorjaar en de hete, droge zomer. Met name de nieuwe rassen voor de verwerking geven dit jaar een lagere opbrengst.

Meer tarra verwacht

Over het algemeen is de kwaliteit goed, maar de NEPG verwacht toch meer verliezen dit jaar. Telers moeten de voorwaarden goed doornemen met hun afnemers voor ze hun gecontracteerde aardappelen afleveren. Alle beschikbare aardappelen worden verwerkt. Of het nu import uit Polen, bovenmaats pootgoed, dubbel doel rassen of beschadigde/misvormde aardappelen voor de verwerking betreft. Telers merken op, dat tarrapercentages erg kunnen verschillen van de ene verwerker tot de andere. Nu de verwerkingscapaciteit enorm is uitgebreid, als gevolg van de toegenomen export buiten de EU, verwacht de NEPG wel enige wrijving tussen de vraag en het aanbod. De hogere prijs van dit moment en de termijnmarkt voor april 2017 bevestigen dit.

Volgend seizoen
De NEPG heeft aanwijzingen dat volgend jaar de contractprijzen zullen stijgen als gevolg van de 'honger' naar grondstof vanuit de verwerkende industrie. De eerste getekende contracten voor de verwerkende industrie in Duitsland worden binnenkort verwacht. In vergelijking met afgelopen seizoen worden hogere prijzen verwacht. De NEPG zet ook haar vraagtekens bij de beschikbaarheid van voldoende pootgoed voor de fritesrassen. De pootgoedprijs voor Bintje ligt volgend jaar hoger. Hoewel de vraag naar fritesrassen toeneemt heeft de NEPG de indruk dat het areaal in balans zal blijven met de vraag volgend seizoen.Toegevoegde aandachtspunten vanuit VTA:
  • De grootste 'honger' naar aardappelen ligt in België. Er zijn minder aardappelen op contract, dus moet er meer bijgekocht worden. Per 10 november had België 190.000 ton minder aardappelen op voorraad vergeleken met vorig seizoen. Uit de voorraadinventarisatie onder VTA-leden blijkt dat er in absolute tonnen 6 procent méér in voorraad zou zijn dan vorig seizoen. Op het moment dicteert België de markt. Hier vindt ook de grootste uitbreiding van productie plaats. De vraag rijst echter wel eens of bij steeds maar oplopende grondstofprijzen, voldoende eindproduct kan worden afgezet. De export buiten de EU stijgt jaar na jaar gestaag. Kunnen de West-Europese verwerkers (blijven) concurreren op deze markt.
  • Om de tekorten op te vullen hebben verwerkers dit seizoen veel 'dubbeldoel' aardappelen uit het zetmeelgebied verwerkt. Deze verwerking gebeurt, wel in mindere hoeveelheden, in enkele fabrieken nog steeds. Daarnaast zijn er aardappelen geïmporteerd uit Polen en Groot-Brittannië. Verder zijn probleempartijen met voorrang verwerkt en contractaardappelen doorgeschoven. De industrie heeft daarbij ook regelmatig bijgekocht voor op termijn te leveren om hun aardappelpositie weer enigszins op orde te brengen. Zelfs aardappelen met kwaliteitsgebreken zijn toch verwerkt. In België werd van partijen met hoge percentages tarra, maximaal 10 procent gekort. Het onderwatergewicht is overigens wel hoog, waardoor het rendement voor de verwerking hoger is.
  • Een puntje om rekening mee te houden is dat telers in binnen- en buitenland voorlopig de schuren gesloten houden. Dit kan ergens in de loop van volgend jaar voor extra aanbod zorgen.
Al met al een goede start van oogst 2016/2017 met goede vooruitzichten in het nieuwe jaar. Een degelijke verkoopstrategie blijft echter van groot belang. Daarbij vormt de VTA-PISA lijst een goede weergave geeft van het dagelijkse prijsverloop.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven