Sterke groei Peruaanse blauwebessenproductie

De volumes blauwe bessen van Talsa zijn dit seizoen aanmerkelijk gegroeid. De Peruaanse producent heeft dit seizoen al 300 containers verscheept. Vorig jaar waren dit er slechts 195.

Volgens Rob Cullum van Pacific Produce is deze groei met name te danken aan de nieuwe aanplant die in productie is gekomen. "Er is tot dusver een toename van 40% en dat betreft alleen het zeetransport. Het bedrijf heeft dit jaar dan ook meer product per luchtvracht geëxporteerd omdat het seizoen in Polen vroeg eindigde. Er zijn 400.000 dozen per vliegtuig vervoerd, wat een enorme toename is ten opzichte van eerdere jaren omdat de producten meestal verscheept worden."


Deze cijfers hebben betrekking op de export vanaf begin november en het seizoen duurt nog drieënhalve maand. 

"In Europa zijn de prijzen goed vanwege de krappe markt," vertelt Rob. "In de Verenigde Staten bestaat er een voorkeur voor Peruaanse blauwe bessen. De Verenigde Staten zijn een enorme markt met een hoge gemiddelde blauwebessenconsumptie per persoon omdat het fruit hier een vertrouwd product is. Bijna de helft van de Peruaanse export wordt afgezet op de Amerikaanse markt."

"Maar niet alles ging van een leien dakje," vertelt Rob. "De Europese markt was erg goed omdat de aanvoer uit Polen eerder eindigde. We werken echter met vaste prijsafspraken en kunnen geen grote volumes op de vrije markt afzetten. Bovendien waren er problemen met de koers van de dollar, pond en euro."

Uiteindelijk is het de valuta die voor problemen zorgt. Producenten in Argentinië en Chili zitten met hetzelfde probleem. Zuid-Afrika handelt in randen maar heeft ook problemen ondervonden.

"Je moet Zuid-Afrika niet onderschatten als concurrent," legt Rob uit. "Het land produceert enorm veel fruit en heeft een aantal goede, nieuwe rassen ontwikkeld maar exporteert alles per luchtvracht. Eén van de voordelen die wij hebben ten opzichte van Zuid-Afrika is dat we over betere, betrouwbare en snellere vrachtschepen beschikken. Ik denk dat de schaal waarop wij produceren ook voordelen oplevert. Ook al zijn zij erg goed, ze kunnen Peru niet verslaan als het aankomt op volume."

Peru heeft een protocol wat direct toegang geeft tot de Chinese markt. "Dit is een enorme markt waar blauwe bessen al vrij bekend zijn. We hoeven dus geen onbekend product te introduceren. Peru heeft ook rassen die grotere bessen geven, die goed in de smaak vallen bij de Chinese consument."

Mango's
La Calera staat op het punt te beginnen met het oogsten van mango's maar volgens Rob zijn er nu al Peruaanse mango's onderweg naar Europa. "Het is een vroeg seizoen en er zijn wat problemen geweest vanwege de droogte. In Peru zijn de meeste mangobedrijven kleinschalig en is er weinig voorraad. Grote bedrijven zoals La Calera hebben meer voorraad."

"Tot een paar weken geleden had men nog hoge verwachtingen voor het seizoen. Vanwege de watertekorten, denk ik, echter dat het niet zo geweldig zal zijn. Het vroege seizoen zal weinig problemen geven omdat de aanvoer vanuit Ecuador naar de Verenigde Staten ook eerder op gang is gekomen. Het Ecuadoraanse seizoen zal afgelopen zijn tegen de tijd dat de Peruaanse volumes op de markt komen," aldus Cullum

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 (0) 1865877801
Email: rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.ukPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven