Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Indiaase online supermarkten overbelast | Weer lagere omzet voor Asda

Tesco vraagt leveranciers prijzen niet te verhogen

Lidl Italia wederom keten van het jaar
Lidl Italia is voor de vierde keer op rij verkozen tot Keten van het Jaar en Beste Supermarkt van het Jaar. De prijzen worden sinds 2003 in Italië uitgereikt door SEIC-Studio Orlandini en Q&A Research & Consultancy. Lidl Italia won niet alleen in de supermarktcategorie, maar werd ook verkozen tot beste retailketen op basis van het grootste aantal stemmen. (esmmagazine.com)

Spar Group trekt weg uit Zimbabwe

De Zuid-Afrikaanse retailer Spar Group heeft wegens het gebrek aan economische groei zijn distributiecentrum in Zimbabwe gesloten. Winkels van franchisenemers zullen voortaan bevoorraad vanuit Zuid-Afrika. (Reuters)

Smart & Final meldt resultaten derde kwartaal
Smart & Final had in zijn derde kwartaal een winst van $7 miljoen (€6,6 miljoen).
Klik hier om het artikel te lezen.

Walmart-omzet beperkt door dalende prijzen 
Wal-Mart Stores Inc. had in het afgelopen derde kwartaal een lagere vergelijkende winkelomzet dan verwacht. De redenen hiervoor zijn onder andere de dalende prijzen voor voedingsmiddelen. Ook was het weer in deze periode warmer dan normaal, wat ertoe heeft geleid dat de vraag naar seizoensgebonden producten was afgenomen. De omzet bij Walmartvestigingen die langer dan een jaar open zijn steeg met 1,2%. De omzet van voedingsmiddelen daalde met 1,5%, terwijl die in het tweede kwartaal met 1% afnam. Het klantenverkeer bij Amerikaanse vestigingen nam toe met 0,7%. Vorig jaar was dit nog 1,7%, terwijl in het tweede kwartaal het winkelverkeer was toegenomen met 1,2%. De netto-winst daalde met 8% tot $3,03 miljard (€2,85 miljard. Vorig jaar was dit $3,3 miljard (€3,1 miljard). De netto omzet steeg met 0,5% tot $117,2 miljard (€110,3). (Reuters)

Tesco vraagt leveranciers prijzen niet te verhogen
Tesco heeft zijn grootste leveranciers gevraagd om af te zien van prijsverhogingen ter compensatie van de zwakke Britse pond. Vorige maand was er sprake van een conflict tussen Unilever en Tesco over welke van de twee partijen de kosten voor de daling in koerswaarde voor zijn rekening moest nemen. (Reuters)

Australië: GroceryRun is favoriete online supermarkt
De online supermarkt GroceryRun scoort volgens marktonderzoeksbureau Canstar het hoogd op klantentevredenheid en laat daarmee grote concurrenten als Coles en Woolworths achter zich. Coles en Woolworths scoorden vier sterren voor algehele tevredenheid in een enquête die onder 1500 consumenten werd gehouden. Aussie Farmers Direct scoorde drie sterren. 32% van de consumenten van GroceryRun waren ontevreden over de tarieven van de bezorgdienst. Bij zowel Coles als Woolworths was dit 27% en bij Aussie Farmers Direct slechts 12%. (news.com.au)

Natural Grocers vermindert winkeluitbreidingen

Natural Grocers van Vitamin Cottage gaat in het nieuwe fiscale jaar minder nieuwe winkels opzetten dan aanvankelijk in de planning lag. Ook gaat de vergelijkende winkelomzet naar verwachting aan de lage kant zijn. Het bedrijf heeft onlangs de resultaten voor zijn vierde kwartaal en over het afgelopen fiscale jaar bekend gemaakt. De winst is gedaald met 49,3%. De netto omzet steeg in het kwartaal met 11,5% tot $181,0 miljoen (€170,3 miljoen) en over het gehele jaar met 12,9%. De vergelijkende winkelomzet van het kwartaal nam toe met 0,3%, terwijl die over het hele jaar was gegroeid met 1,7%. Er werden in 2016 23 nieuwe winkels geopend, vergeleken met de 16 nieuwe vestigingen van 2015. (prnewswire.com/supermarketnews.com) 

VK: Weer lagere omzet voor Asda
De Britse tak van Walmart, Asda, heeft in het afgelopen jaar wederom een lagere omzet behaald. De omzet daalde met 5,8%. Hoewel de daling niet zo zwaar was als de -7,5% van het kwartaal ervoor, is dit het negende kwartaal op rij waarin sprake is van een verminderde omzet. (Reuters)

Walmart International: Goede resultaten in focusmarkten

Walmart International had een totale omzetgroei van 2,4%. Tien van de elf belangrijkste markten van Walmart hadden een sterke vergelijkende winkelomzet. Bij zeven dan deze markten was de omzetgroei meer dan 4%. De vergelijkende winkelomzet nam in Brazilië met 8,1% het meest toe. De Mexicaanse tak Walmex had een toename van 7,0%, terwijl de omzet in China toenam met 1,6% en in Canada met 1,1%. In het Verenigd Koninkrijk nam de netto omzet af met 3,8%, terwijl de vergelijkende winkelomzet afnam met 5,8%. (igd.com)

Portugal: Bio-keten Brio heeft 10% omzetgroei

De Portugese biologische supermarktketen Brio heeft in 2016 een omzetgroei van 10% tot €5 miljoen. Op basis van de resultaten van de acht vestigingen van de keten wordt verwacht dat de omzet in 2017 toe zal nemen tot €5,5 miljoen. (esmmagazine.com)

Kroatië beoordeelt kwaliteit van lokale producten

Croatia gaat een onderzoek uitvoeren om te zien of er verschil is tussen de kwaliteit van producten uit West-Europa tegenover lokaal geteelde goederen. Het onderzoek is een initiatief van MEP Biljana Borzan in samenwerking met het Kroatische Voedselbureau (HAH). Uit een enquête van GfK bleek dat 82,6% van alle Kroatische inwoners geloven dat producten voor de Oost-Europese markt van lagere kwaliteit zijn dan die voor de markt van West-Europa. 73% denkt dat er ook sprake is van een prijsverschil. (esmmagazine.com)

Walmart heeft interesse in landbouwexport van Peru

Peru heeft de interesse getrokken van Walmart, aldus het Peruaanse Ministerie voor Landbouw en Irrigatie. Walmart wil de mogelijkheden verkennen om het omzetvolume van Peruaanse landbouwproducten te vergroten. Er is momenteel veel vraag vanuit de gehele wereldmarkt naar Peruaans AGF.

VS: Voor de elfde maand op rij prijsdeflatie in retail
De prijzen zijn jaar op jaar in oktober opnieuw afgenomen. Dit is de elfde maand op rij aan prijsdeflatie. Volgens de Consumer Price Index (CPI) van het Amerikaanse Bureau voor Arbeidsstatistieken staan de prijzen in fel contrast met de stijgende prijzen bij restaurants. De CPI Food At Home-index, dat een beeld geeft van de prijzen voor voedingsmiddelen bij supermarkten, is met 2,3% gedaald in het afgelopen jaar. De index voor prijzen bij restaurants steeg in diezelfde periode met 2,4%. (supermarketnews.com)

India: Online supermarkten overbelast door vraag

Wegens de toenemende populariteit van het online bestellen van groenten en fruit, is er een grote druk ontstaan op de bezorgdiensten van online supermarkten. "Wegens de plotselinge toename van de vraag zijn we nu actief aan het werk om de logistiek en mankracht te verbeteren om alle bestellingen te verwerken," aldus BigBasket. "Totdat we dat op orde hebben, kunnen de consumenten misschien niet de bestellingen ontvangen op hun gekozen tijdstip." (thehindu.com)

Loblaw en Metro over het afbetalen van leveranciers
Klik hier om het artikel te lezen.

Walmart Canada krijgt meer winst van traditionele supermarkten
Klik hier om het artikel te lezen.

VS: Sanders stapt op als voorzitter bij Sprouts

De voormalig CEO van Sprouts Farmers Market, Doug Sanders, treedt af als voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf. Hij gaat werken als CEO bij een bedrijf voor technologie. Sanders was actief bij Sprouts sinds 2002 en werd CEO in 2012. Na een reorganisatie in het management maakte hij in augustus 2015 plaats voor de nieuwe CEO Amin Maredia. Sanders' ontslag ingaan per 20 februari. (supermarketnews.com)

Zuid-Afrika: Woolworths heeft voordeel van voedselomzet
Woolworths heeft in de 19 weken tot 6 november sterkere resultaten behaald dankzij de omzet van voedingsmiddelen. Hiermee kon worden gecompenseerd voor de tragere omzet op het gebied van kleding. De totale omzet steeg met 8,9%, terwijl de omzet van Woolworths Food steeg met 9,1%. De vergelijkende winkelomzet nam toe met 4,9%, terwijl de totale winkelruimte toenam met 8,3%. De interne prijsinflatie voor voedingsmiddelen bij Woolworths kwam volgens het bedrijf overeen met de 7,2% die gemeld werd door Shoprite. De omzet van kleding en non-food-producten steeg met 2,0%. (igd.com)

Spar Oman opent eerste 24 uurs-supermarket
Spar Oman heeft onlangs zijn tiende supermarkt geopend in Oman. Het is tevens de eerste vestiging die 24 uur per dag, zeven dagen per week open gaat zijn. De supermarkt heeft een breed assortiment aan versproducten zoals groente en fruit en heeft een eigen slagerij. (esmmagazine.com)

Servische consument heeft voorkeur voor buurtwinkels

Het koopgedrag van de Servische consument is veranderd door de economische crisis. In plaats van grote hypermarkten gaan Serviërs nu liever naar kleinere retailformats, zoals buurtwinkels, traditionele supermarkten en mini-markten. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau GfK. (esmmagazine.com)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven