Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wet DBA uitgesteld: wat nu?

Het kabinet stelt de werking van de wet DBA uit. Er zitten te veel haken en ogen aan de opvolger van de VAR-verklaring, waardoor er veel onrust is ontstaan onder zowel werkgevers als zzp'ers.

Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers sinds 1 mei onderling een contract afsluiten, waarin staat wat hun werkrelatie is. Daardoor wordt het eenvoudiger om te controleren of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt.

Het kabinet stelt de werking van de wet uit, omdat er veel onduidelijkheid is over de nieuwe wet. De wet is bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen en mensen in loondienst, maar de definitie van loondienst (uit 1907) sluit niet aan bij de huidige praktijk.

Verschillende bedrijven stoppen met het inhuren van zelfstandigen omdat ze bang zijn dat ze fouten maken en naheffingen of boetes van de Belastingdienst krijgen. Een groot aantal zzp'ers geeft aan dat ze geen opdrachten meer krijgen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat een groep van zo'n half miljoen zzp'ers in onzekerheid zit. 100.000 van hen zouden serieuze problemen hebben door de wet DBA.

Lees meer op NOS.nl
Publicatiedatum: