Slecht jaar voor Amerikaanse telers zoete aardappelen

De staat Noord-Carolina is de grootste producent van zoete aardappelen in de Verenigde Staten. Dit jaar hebben telers in deze staat het moeilijk gehad als gevolg van slechte weersomstandigheden en de orkaan Matthew. Gelukkig was de oogst al voor de helft voltooid toen de staat getroffen werd door de orkaan. Toch kan er pas een schatting van de verliezen gemaakt worden als alle volumes binnen zijn.

Louisiana is de vierde grootste producent van zoete aardappelen. De staat kampte met regen tijdens het plantseizoen. Vervolgens was het langdurig droog en werd de maand augustus gekenmerkt door een recordhoeveelheid neerslag. Tegen de oogstperiode keerden de extreem droge weersomstandigheden terug waardoor telers hun akkers moesten hun akkers bevloeien om de aardappelen te kunnen rooien.

Vanwege de overstromingen in augustus is de oogst niet zo goed uitgepakt als bij aanvang van het seizoen werd gehoopt. Sommige telers hebben het rooien uitgesteld om de aardappelen verder te laten groeien.

Louisiana heeft twee teeltgebieden: één in het zuiden en één in het noordoosten. Beide regio's hebben verliezen geleden als gevolg van de overstromingen maar in het zuiden is de schade het grootst. Hier lopen de verliezen op tot 50% en 70%. In het noordoosten is dit 15% tot 35%.

Gezien de verliezen vrezen telers dat er niet voldoende voorraad is om tot het voorjaar te kunnen leveren, zoals gebruikelijk is. De markt voor zoete aardappelen blijft goed. Een doos van 18 kilo brengt zo'n €17,75 op.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven