Fruit Tracker videoserie geeft inzicht in Amerikaanse appelafzet

In het kader van het Stemilt Fruit Tracker programma wordt er een nieuwe reeks video's uitgebracht onder de naam Fast facts, waarmee het bedrijf de analyse van zijn scangegevens deelt met retailers. In de eerste video staat de appelafzet in de maand september centraal. In september nam de waarde van de appelcategorie met 3,2% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Aan de Oostkust werden de grootste volumes afgezet en nam de waarde met 9,1% toe.
 

"Via ons Fruit Tracker programma informeren we retailers al 12 jaar lang over de prestaties binnen de categorie. De nieuwe reeks video's is een moderne manier om ingewikkelde gegevens in begrijpelijke informatie om te zetten. De video's kunnen snel bekeken worden en stellen retailers in staat om op basis van de informatie veranderingen aan te brengen binnen de categorie," vertelt Brianna Shales, manager communicatie bij Stemilt.

De Fruit Tracker Fast facts over september 2016 zijn gebaseerd op gegevens van Nielsen. Aan de Oostkust steeg de waarde van de categorie in deze periode, wat toegeschreven kan worden aan een gebrek aan lokale appelen vanwege de late start van het seizoen aldaar. Er werden 4,2% meer onverpakte appelen verkocht in september 2016, de afzet van verpakte appelen daalde met 5,2%.

"De verkoop van losse appelen is de ruggengraat van iedere goed presterende appelcategorie en in september ging het seizoen in het hele land goed van start. Omdat retailers vooruit plannen is het van belang dat zij de nadruk op losse appelen leggen en minstens eens per maand aanbiedingen hebben," vertelt Shales.

Gala leidt de categorie met een aandeel van 32,9% in het totale volume. Honeycrisp komt met enige afstand op de tweede plaats, met een aandeel van 13,7% maar had wel de hoogste gemiddelde retailprijs (€2,52 per 0,45 kilo). Fuji en Red Delicious maken de appel top vier compleet en hebben ieder een aandeel van 11,2%.

66,2% van de appelafzet betreft losse appelen. De overige 33,8% heeft betrekking op verpakte appelen. Gemiddeld bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van losse appelen €0,28 meer per 0,45 kilo dan verpakte appelen, die een gemiddelde prijs van €1,61 per 0,45 kilo hadden. In september was de appelafzet goed voor 6,4% van de totale afzet op AGF-afdelingen in het land, waarbij de regio Midden voorop liep met 8%. "Uit de gegevens van september blijkt dat appelen jaarrond een belangrijke categorie op de AGF-afdeling zijn. "De oogst in Washington is voltooid en er zijn grote voorraden kwaliteitsappelen beschikbaar om de afzet de komende maanden een boost te geven," aldus Shales.


Contact:
Brianna Shales
Stemilt Growers
Tel: 509-662-9667

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven