Leverancier van Costco en Woolworths

Australië: fruitleverancier in opspraak vanwege illegale arbeiders

Tientallen illegale arbeidskrachten in de tuinbouwsector worden onderbetaald en ontvangen €6,30 per uur voor het oogsten en inpakken van fruit dat bestemd is voor grote retailketens, zoals Coles en Woolworths. Steenfruitproducent Cutri fruit is één van de vele bedrijven die werkt met illegale werknemers op contractbasis.

"Zij camoufleren de zaak"

Uit opnames met een verborgen camera blijkt dat de directeur van Cutri Fruit op de hoogte is van de overtredingen. Saiful Hasam, een Maleisische journalist, ging undercover om te zien hoe de malafide uitzendbureaus, die in Maleisische kranten adverteren, te werk gaan. Hij kreeg een tijdelijke verblijfsvergunning en ging aan de slag bij Cutri Fruit, waar hij naast een baan ook een woonruimte krijgt aangeboden, die hij moet delen met 12 andere seizoensarbeiders. Voor zo'n 23 uur werk krijgt Hasam €77 betaald, waarvan hij, na aftrek van €49 huur, €28 overhoudt.
In de Australische tuinbouwsector zijn duizenden arbeiders werkzaam met tijdelijke verblijfsvergunningen of studentenvisa. In het geval van een tijdelijke verblijfsvergunning mag er niet gewerkt worden. Studenten mogen maximaal 20 uur per week werken.

'Een groot aantal wordt uitgebuit'
Allan Fells, die door de regering Turnbull werd aangesteld om de groeiende problemen rondom arbeidsmigranten aan te pakken, legt uit dat het een structureel probleem is. De oppositie heeft de regering opgeroepen om meer middelen beschikbaar te stellen om de wijdverspreide exploitatie tegen te gaan. Producenten en retailers lijken de ogen te sluiten voor de grootschalige uitbuiting binnen hun toeleveringsketen.

Cutri buit illegale arbeiders niet 'bewust' uit 
Cutri fruit heeft in een verklaring laten weten dat het zich niet bewust is van de uitbuiting van buitenlandse werknemers. "Onze seizoenskrachten huren we al jarenlang in via uitzendbureaus, die de visa van de betreffende werknemers controleren en de uurlonen vaststellen," laat het bedrijf weten. "We doen geen zaken met uitzendbureaus die zich niet aan de wet houden. Deze zomer nog hebben we onze samenwerking met twee bureaus beëindigd."

Cutri Fruit zal deze maand onderzoek doen naar eventuele misstanden. Een woordvoerder van Coles heeft laten weten dat de retailer de zaak zelf ook zal onderzoeken. Woolworths heeft bekend gemaakt dat het van mening is dat de zaak beoordeeld dient te worden door de verantwoordelijke autoriteiten en Costco heeft medegedeeld dat het geen fruit meer afneemt bij Cutri fruit zolang het onderzoek loopt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven