Giovanni Raniolo, Consorzio di Tutela dell'Uva di Mazzarrone IGP

Druivenras Italia heeft de toekomst

"Er hangen nog maar weinig druiven aan de ranken en het seizoen in Mazarrone zal de komende tien dagen ten einde komen," vertelt Giovanni Raniolo (op onderstaande foto), voorzitter van Consorzio di Tutela dell'Uva di Mazzarrone IGP.

"Alle volumes zijn geoogst en vermarkt. Het seizoen eindigt dit jaar eerder dan gebruikelijk, wat gunstig is omdat het ook eerder begonnen is. Dit jaar zijn we half mei gestart met kasdruiven en vanaf midden augustus zijn we overgeschakeld op Italia druiven. Momenteel zijn er ook bescheiden volumes Black Pearl beschikbaar.""In tegenstelling tot andere regio's hebben wij onze afzet van Italia druiven weten te verhogen en de afzet van PGI producten steeg eveneens met 20%. De totale productie bedraagt 1.500 ton (vier jaar geleden was dit nog 250 ton). Nieuwe retailketens tonen grote belangstelling voor onze producten."

"Producenten zijn zeer tevreden over de inkomsten die mede te danken zijn aan de goede weersomstandigheden. Tot aan oktober is er geen sprake van hevige neerslag geweest en het was vrij droog. Gelukkig gedijen Italia druiven uitstekend bij droog weer. De druiven worden op traditionele wijze geteeld. Wanneer de vruchten kleiner zijn, zijn de organoleptische eigenschappen zoals kleur en suikergehalte beter."

Ranolio vertelt dat het seizoen van Victoria druiven tot eind juli duurde, waarna de oogst van de eerste volumes voltooid was. "Van eind juli tot eind augustus is de markt doorgaans vrij rustig. De prijzen waren goed, met name voor Italia druiven.""Vanaf juli zijn er grote volumes naar het Midden-Oosten geëxporteerd. Deze markten vullen het gat op dat ontstaan is na de Russische boycot. Dit jaar hebben we vooral veel naar de Verenigde Arabische Emiraten geëxporteerd en ook Sri Lanka en Brazilië zijn nieuwe afzetmarkten voor ons."

"We zijn er zelfs in geslaagd de bureaucratische problemen met Canada op te lossen en de eerste containers zijn begin september geëxporteerd. Hoewel het nu nog om slechts een paar containers gaat, hopen we dat Canada vanaf volgend jaar een belangrijke afzetmarkt voor ons zal worden."

"We verwachten dat onze traditionele rassen met pitten steeds belangrijker zullen worden en dat men voornamelijk in het ras Italia zal investeren."


Contact:
Giovanni Raniolo - President
Consorzio uva da tavola IGP di Mazzarrone
Email: uvaigpmazzarrone@libero.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven