Sainsbury’s doet onderzoek naar kakkerlakken in fruit

Einde omzetgroei Aldi en Lidl in VK?

India: Future Group neemt Heritage Foods over
Het Indiase conglomeraat Future Group gaat de retailactiviteiten van Heritage Foods overnemen. De overname van Heritage Foods beslaat zowel supermarkten als een aantal leveranciers zoals teeltbedrijven. Met de overname krijgt Future Group nu de beschikking over 124 Heritage Fresh-vestigingen in Bengaluru, Hyderabad en Chemmal. Future Retail had al een netwerk van 379 buurtwinkels onder het EasyDay-merk en 232 Big Bazaar-vestigingen. (igd.com)

VK: "Einde aan omzetgroei voor Aldi en Lidl"

Volgens analist Bruno Monteyne van het onderzoeksbureau Bernstein gaat er in de komende 18 maanden een einde komen aan de snelle omzetgroei van Aldi en Lidl in het Verenigd Koninkrijk. Zowel Lidl als Aldi maken geen cijfers bekend over hun prestaties in de Britse sector. Op basis van de analyse van marktaandelen en andere statistieken denkt Monteyne echter te zien dat de like-for-like-omzet van beide Duitse ketens in het Verenigd Koninkrijk onder zware druk staat. (thisismoney.co.uk)

VS: Hy-Vee verkoopt misvormd AGF
De keten Hy-Vee gaat vanaf medio december bij al zijn 242 vestigingen misvormde groenten en fruit verkopen onder het merk Misfits. Dit merk werd al gebruikt door de Robinson Fresh-keten en wordt op dit moment al verkocht in Hy-Vee-vestigingen in Iowa, South-Dakota en rond Kansas. (thepacker.com)

Rechtszaak Carrefour kan impact hebben op winstmarges
Analisten van het onderzoeksbureau Bernstein Research denken dat een rechtszaak tegen Carrefour grote gevolgen kan hebben voor de winstmarges van volgend jaar. Onlangs kondigde de Franse overheid aan dat er een rechtszaak tegen Carrefour zou worden aangespannen wegens het afdwingen van kortingen bij leveranciers. Bernstein schat dat Carrefour mogelijk €15 miljoen aan zijn leveranciers moet betalen bij het verliezen van deze rechtszaak en denkt tevens dat de gevolgen op de langere termijn een nog ernstigere impact zullen hebben. (esmmagazine.com)

Auchan China gaat minder uitbreiden
Het bedrijf Sun Art Retail, dat zowel de merken Auchan als RT-Mart in China beheert, had in de eerste drie maanden van 2016 een omzettoename van 4,4% tot 77,3 yuan (€10,9 miljard). Het bedrijf is van plan om het aantal winkels uit te breiden, hoewel de Chinese supermarktsector steeds zwaarder wordt voor fysieke winkels. De snelheid waarmee er wordt uitgebreid neemt echter af. Met het einde van september in 2016 had Sun Art 18 nieuwe vestigingen geopend, waarmee het totale winkelnetwerk opliep tot 427 hypermarkten en supermarkten verspreid over 216 steden in 28 regio's. In dezelfde periode vorig jaar ware er 24 nieuwe hypermarkten geopend. In de komende drie jaar wil Sun Art 98 nieuwe hypermarkten openen, waarvan er nu 88 in aanbouw zijn. (igd.com)

India: Walmart stopt met food-only winkels
Walmart India stopt met zijn plannen om winkels in het land te openen, die uitsluitend voedingsmiddelen aanbieden. Walmart heeft twijfels bij de haalbaarheid van dit concept in India. Winkels met uitsluitend voedingsmiddelen hebben in India een zeer beperkt winstmarge. Daarnaast heeft de Indiase overheid weliswaar toestemming gegeven voor buitenlandse retailers om in India actief te zijn, maar wordt daar wel als voorwaarde gesteld dat er alleen in India geproduceerde goederen mogen worden verkocht. Ook mogen food-only winkels geen producten verkopen zoals zeep, shampoo of andere non-food-producten. (igd.com)

Nieuw-Zeeland: meer vraag naar Chinese producten 
De vraag naar Aziatische ingrediënten in Nieuw-Zeeland heeft geleid tot een stimulans voor Aziatische supermarkten. Ook worden Chinese supermarkten beter bezocht door niet-Aziatische Nieuw-Zeelanders. Paul Spoonley, een professor op het gebied van sociale wetenschappen en humanistiek die verbonden is aan de universiteit in Massey, heeft onderzoek gedaan naar etnische minderheden in Auckland. Uit zijn onderzoek blijkt dat meer mensen boodschappen doen bij Chinese supermarkten omdat de prijzen daar goedkoper was dan bij de grote retailketens. "Ze doen dit ook wegens de culturele ervaring die ze elders niet kunnen krijgen en om zo nieuwe mogelijkheden te ontdekken en nieuwe variëteiten aan producten op te zoeken," aldus Paul Spoonley. (stuff.co.nz)

Australië: Woolworths blijft fruit kopen van SPC
Nadat een contract voor het leveren van ingeblikte tomaten werd beëindigd en er is gespeculeerd over het beëindigen van een vijfjarig contract voor fruit van AU$70 miljoen (€49 miljoen), blijkt nu dat SPC Ardmona en Woolworths voor de komende drie jaar een contract hebben gesloten voor ingeblikt fruit. Volgens SPC Ardmona wordt er vanuit de teeltgemeenschap erg enthousiast op het nieuwe contract gereageerd. (manmonthly.com.au)

VK: Sainsbury's doet onderzoek naar kakkerlakken in fruit
Sainsbury's doet onderzoek, nadat een bezorgde vader melding maakte van een kakkerlak, terwijl hij zijn 22 maanden oude zoontje blauwe bessen aan het voeren was. Volgens een woordvoerder van Sainsbury's houden zijn leveranciers een streng protocol aan, waardoor het zeldzaam is dat zulke incidenten zich voordoen. "We onderzoeken wat er mis is gegaan en we willen graag onze excuses aanbieden." (basingstokegazette.co.uk)

Walmart India heeft winststijging van 7%

Walmart India had in het afgelopen jaar een winsttoename van 7% en een omzetgroei van 34%. 
Klik hier om meer te lezen op economictimes.indiatimes.com

Nieuw-Zeeland: Supermarkten heropend na aardbeving
Steeds meer Nieuw-Zeelandse supermarkten die noodgedwongen moesten sluiten wegens de aardbeving, worden nu weer heropend. De aardbeving had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving bevond zich North Canterbury, vlakbij Hanmer Springs. Volgens de keten Countdown zijn op vijf na alle Countdown-vestigingen weer in bedrijf, terwijl bij SuperValue nog maar een winkel nog gesloten is. (stuff.co.nz)

Vietnam: Central Group sluit website van Big C
Central Group, de nieuwe eigenaars van Big C Vietnam, hebben samen met de lokale partner Nguyen Kim Trading Joint Stock Co. de werkzaamheden van de keten Zalora in Vietnam overgenomen. Het bedrijf gaat tevens met het einde van het jaar de site Cdiscount van Big C offline halen.
Klik hier om meer te lezen op igd.com.

Italië krijgt nieuwe "sociale supermarkt"
In Napels wordt een winkel geopend, waar consumenten zonder geld of pinpas aan voedingsmiddelen kunnen komen. De zogeheten sociale supermarkt heeft als naam Arca, l'Emporio della Solidarietà en is de derde in zijn soort. In Milaan en Rome zijn vergelijkbare initiatieven opgestart.
Klik hier om meer te lezen op esmmagazine.com.

Italië: Multicedi komt met nieuw winkelformat
De Italiaanse retailgroep Multicedi heeft een nieuw winkelformat geïntroduceerd onder de naam SuperRisparmioso. De eerste winkel is als pilot geopend in Salerno, terwijl het concept ergens in 2017 in de rest van het land wordt toegepast. Volgens Multicedi is SuperRisparmioso niet zozeer een supermarkt, discountzaak of buurtwinkel, maar eerder een combinatie van de beste eigenschappen van al deze formats. (esmmagazine.com)

VK: Spar wint bij 2016 retail industry awards
Klik hier om het artikel te lezen.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.