43% van omzet Spaanse biotomaten zijn cherrytomaten

Cherrytomaten nemen 43% van de omzet van biologische tomaten voor hun rekening, volgens een rapport van het Prices and Markets Observatory van Andalusië, met een analyse van de ontwikkeling en het gedrag van dit product het afgelopen groeiseizoen. Zij zien dit als positief ondanks de moeilijkheden.

De gegevens tonen aan dat tussen september 2015 en juli 2016 cherrytomaten het meest verkocht werden in januari met ongeveer 14% van de totale omzet, gevolgd door mei (12,1%) en april (12,0%). Qua prijzen bereikten cherrytomaten een hoogtepunt in september, met € 1,95 per kilo, omdat de productie tijdens die maand het laagst was (slechts 0,9% van het totaal). De maanden maart en april, toen meer dan 10% van het totale volume werd geproduceerd, hadden daarna de hoogste prijzen met respectievelijk € 1,62 en € 1,57 per kilo.

Wanneer we kijken naar de vele verschillende subtypen biologische cherrytomaten zijn de losse cherrytomaten goed voor 42% van de totale verkoop en tros cherrytomaten goed voor 23% van het verkochte volume. Voor de peervormige cherrytomaten (1,47 € / kg) werd de hoogste gemiddelde prijs geregistreerd tijdens het verkoopseizoen, gevolgd door de trostomaten (1,30 € / kg) en tenslotte, de rode losse (1,17 € / kg).

Het Andalusische onderzoek leverde ook een aantal details over het gedrag van deze subtypen op de internationale markt. In het geval van tros cherrytomaten verhinderde zowel de hoge productie als de sterke concurrentie uit Italië dat dit product hogere handelsvolumes bereikte. De peervormige kreeg te maken met twee tegenvallers: één tussen november en december en de ander in de voorlaatste week van het seizoen toen de prijs daalde naar € 0,80 / kg.

Tot slot valt de jaarlijkse prijsontwikkeling negatief uit voor de tros cherrytomaat en de losse rode cherrytomaat met respectievelijk -10% en - 6%. De prijs van de peervormige cherrytomaat is stabiel gebleven dankzij de verkoop van een aantal smakelijke variëteiten, die de waarde van het product vergroten.

Bron: La Voz de Almería


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven